Efter storbråken: "En del skulle behöva låsas in"

Två steg framåt och fyra tillbaka. Trygghetsarbetet i Hultsfred har åkt på ett rejält bakslag. "En del skulle behöva låsas in en stund", säger Linus Ivarsson, trygghets- och säkerhetschef på kommunen.

"Jag kan höra med jämna mellanrum att man är orolig för att vara i de centrala delarna av Hultsfred", säger Linus Ivarsson, trygghets- och säkerhetschef på kommunen.

"Jag kan höra med jämna mellanrum att man är orolig för att vara i de centrala delarna av Hultsfred", säger Linus Ivarsson, trygghets- och säkerhetschef på kommunen.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2024-07-08 18:00

Den senaste tiden har två större slagsmål skett i Hultsfred. Förra helgen var ett 15-tal män inblandade i ett storbråk på Glimmerstigen i Stålhagen. Enligt polisen användes tillhyggen och flera personer fick föras till sjukhus.

Nästa slagsmål bröt ut på gågatan i centrum i fredags. Där ska mellan fem och tio personer ha varit inblandade. Även vid andra tillfällen har det varit stökigt på gågatan.

– Det är inga roliga rubriker när man jobbar med trygghet och säkerhet, säger Linus Ivarsson.

undefined
Bryggerigatan (gågatan) i centrala Hultsfred pekas ofta ut som en otrygg plats.

Enligt uppgifter han fått av polisen hade de båda bråken inget samband, utan det var två olika kategorier av individer som slogs.

– I min värld är det två helt olika händelser, som inte är positiva oavsett, för det är aldrig roligt när det är många människor som bråkar och slåss.

Efter det första bråket kallade polisen in en extraresurs till Hultsfred.

– Det känns tryggt att polisen snäpper upp sig lite vad det gäller att stävja nya bråk. 

Samtidigt menar Linus Ivarsson att folk blir oroliga och rädda när den typen av händelser inträffar.

– Jag kan höra med jämna mellanrum att man är orolig för att vara i de centrala delarna av Hultsfred.

Det är lätt att tro att det ständigt och jämt är oroligheter i centrum, men så illa är det inte enligt Linus Ivarsson.

– Det finns tillfällen när folk är stökiga och bråkiga. De tillfällena skulle jag också vilja ha bort. Men de tillfällena är inte hela tiden. Men så länge folk tror att det är hela tiden kommer inte vanligt folk att våga vara där de borde vara.

Han menar att polisen gör vad de kan, och kommunen har väktare från Securitas som vandrar runt i centrum. Men det räcker inte.

– Vi skulle behöva ha mer vanligt folk och mer vanliga aktiviteter som skulle göra att de här människorna som stökar blir i minoritet och tycker att det är obekvämt att vara på platsen.

undefined
Mer "vanligt folk" behövs på gågatan, enligt Linus Ivarsson.

Förra året slog flera handlare larm om att både de och kunder upplevde gågatan som otrygg. Polisen och kommunen gjorde insatser för att öka tryggheten, vilket verkade ge effekt.

Men nu har man alltså råkat ut för ett rejält bakslag.

– Vi försöker få Tors Plan och centrum att bli en någorlunda trygg plats, säger Linus Ivarsson som menar att varje liknande händelse får konsekvenser för trygghetsarbetet.

– Har jag tagit mig två steg fram så åker jag fyra steg bak, tyvärr.

Han skulle gärna se att vissa individer sattes bakom lås och bom.

– Självklart skulle det hjälpa om vi fick några av de stökigaste individerna inlåsta. Men det blir kanske till hösten. Då har de gjort bort sig tillräckligt många gånger.

Hur stor är risken att utomstående drabbas av den här typen av bråk?

– Jag skulle vilja säga att den är helt obefintlig. Det är inga okända som får stryk, säger Linus Ivarsson som menar att de som drabbas själva brukar vara inblandade i bråken.

– Men platsen kan vara olyckligt vald och helt plötsligt finns det någon i närheten som blir omkullknuffad för att man är på fel plats. Det finns en mikroskopisk chans, men bråken riktar sig inte mot folk som inte är en del av grupperingarna.

Vad ska man göra om man får syn på ett bråk?

– Man ska inte kasta sig in i bråket om det inte är någon man ska rädda livet på. Annars ska man ringa 112, så får polisen komma och dela på dem.

Nu håller han tummarna för att vi slipper fler slagsmål framöver.

– Det är lite väderberoende med. Blir det fint väder hoppas jag att vanligt folk kommer ut på stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!