"Kommunen måste börja ställa upp i energiomställningen"

Vänsterpartisten Lennart Beijer beskriver sig själv som mindre stridbar än när han började sin politiska karriär för över 50 år sedan. Nu hyllar han den samsyn som finns bland partierna i kommunfullmäktige. Men när det kommer till vindkraft så tycker han att kommunen ska dra sitt strå till stacken i energiomställningen.

Lennart Beijer (V), blickar framåt mot ytterligare fyra år inom politiken. Bakom honom skymtar teaterladan, som han hoppas att folkparksföreningen tillsammans med ekonomiskt stöd från kommunen ska kunna renovera.

Lennart Beijer (V), blickar framåt mot ytterligare fyra år inom politiken. Bakom honom skymtar teaterladan, som han hoppas att folkparksföreningen tillsammans med ekonomiskt stöd från kommunen ska kunna renovera.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2022-08-31 20:00

En solig förmiddag träffar Vimmerby Tidning Lennart Beijer (V) i Hultsfreds folkets park, en plats han valt och är stolt över. Privat är han aktiv i parkens förening och som politiker tycker han att föreningslivet är viktigt. 

– Det är ett väldigt bra komplement till den kommunala verksamheten. En klok kommun ska nog lägga ut så mycket de kan på sina föreningar tror jag. 

undefined
"Folkparken har blivit något man har i hjärtat", säger Lennart Beijer.

De senaste fyra åren i har det varit ganska lugnt i Hultsfreds politiska sfär.

– Vi är väldigt överens här i kommunen. Allt som gjorts i Hultsfred de senaste fyra åren har vi varit överens om. Vi söker inte strid heller, för vi tycker det är ganska bra som det är, säger Beijer.

Vad är det för poäng att rösta på Vänsterpartiet om ni ändå i slutändan har konsensus i fullmäktige?

– Det är naturligtvis inte ett jätteläge att vara passiv och bli överens med majoriteten när vi ska vara i opposition. Men i en liten kommun som Hultsfred har vi inte så stora möjligheter att påverka vår situation. Vi har inte råd att skälla på varandra och göra tjänstemännen osäkra. Vi har bedömt att för närvarande så ser vi konsensus som en bra drivkraft, ett sätt att få något gjort med små medel.

Beijer inledde sin politiska karriär 1971, när Hultsfreds kommun som den ser ut än idag just bildats. I framtiden ser han gärna att kommunen slås ihop med andra för att bilda en större kommun. Ett förslag han lagt själv, utan partiet i ryggen. Ekonomi är en av anledningarna till att Beijer tror på idén.

– Med den nya teknikens hjälp så kan man säkert spara en hel del. Ska vi göra någon åtgärd på miljösidan så är det också en fördel att vara en större kommun.

Vindkraftsfrågan har skapat debatt under den senaste mandatperioden. En stark opinion från invånare ledde till att ett kommunalt veto röstades igenom och en vindkraftsetablering stoppades. Men Beijer vill se nya etableringar.

– Helt klart så måste vi i kommunen börja ställa upp för energiomställningen och vi kan inte lägga oss platt längre mot de som inte vill bygga några vindkraftverk. Jag anser att vi ska satsa på det här ordentligt, innan vi börjar prata om andra saker som ny kärnkraft.

Många säger att de inte vill bo bredvid ett vindkraftverk och att det stör naturlivet, vad säger du till dem?

– Jag har inte svårt att förstå den kritiken alls. Men nu handlar det faktiskt om att få fram elenergi så det räcker i Sverige. Vi har ändå gått till mötes – nu är det väl en kilometer som gäller till närmaste hus. Alla sådana åtgärder man kan göra ska naturligtvis göras.

undefined
Beijer har en lång politisk karriär bakom sig och har bland annat suttit i riksdagen under tre mandatperioder.

Under den stora flyktingströmmen mottog Hultsfred många flyktingar. Nu har mottagandet minskat rejält. 

– Vi tjänade pengar på att vara bra på att ta emot flyktingar och det har vi haft nytta av hela vägen. Från att vara en av de fattigaste kommunerna i Småland så är vi idag en kommun som har det ganska bra ställt, säger Beijer.

Vad innebär det för Hultsfred att mottagandet har minskat? Kan den goda ekonomin försvinna?

– Ja, då kanske vi blir som andra kommuner igen, om vi inte har fått många av de här invandrarna i jobb. Det förutsätter att de stannar kvar, annars fortsätter vi med en gammal befolkning som gör att antalet födda är mycket lägre än antalet döda.

Beijer ser positivt på den skjuts som invånarantalet i kommunen fått av flyktingar som stannat kvar.

– Vi borde nog erkänna det mer också.

Att öka flyktingmottagandet är Beijer öppen för. 

– Det är klart att Sverige måste ställa upp, tillsammans med EU. 

Lennart Beijer (V)

Ålder: 75 år

Politisk karriär: Suttit i fullmäktige sedan 1971. Mellan 1994 till 2006 satt han som riksdagsledamot för Vänsterpartiet. 

Fritid: Aktiv i Hultsfreds folkets parks förening och en drivande kraft till att parken bevarats och restaurerats. Nu hoppas Lennart på att man ska komma igång med renoveringen av teaterladan på området. "Vi ser fram emot att kunna ha ett antal fina orkestrar där framöver". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!