Biogas och 1700-talshus prisas av nämnden

I både Hultsfreds och Vimmerby kommun prisas två par som lagt ner tid och kärlek på att renovera gamla hus. Dessutom prisas biogas och estetiska djurhallar, när miljö- och byggnadsnämnden delar ut sitt pris.

Maarit och Bo Lundvall i Hultsfred belönas med miljö- och byggnadspris för sitt arbete med att renovera den gamla mangårdsbyggnaden till sitt ursprungliga skick.

Maarit och Bo Lundvall i Hultsfred belönas med miljö- och byggnadspris för sitt arbete med att renovera den gamla mangårdsbyggnaden till sitt ursprungliga skick.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred/Vimmerby2022-11-02 15:58

– Det känns jätteroligt, tycker Bo Lundwall, helt otroligt roligt.

Maarit och Bo Lundwall har lagt ner otroligt mycket arbete på att renovera sitt 1700-talshus i Hultsfreds utkanter. Och det sker helt och hållet med den tidens material och tekniker. Huset är klätt med speciell kilsågad panel, målat med slamfärg från Gysinge och linoljefärger. Precis som det var en gång för länge sedan. Fönstren är renoverade och försedda med munblåst glas. 

Renoveringen har kommit att bli ett intresse för paret Lundwall, sedan jobbet började för ett par år sedan. 

– Det är nästan klart utvändigt säger Bo Lundwall, det är bara en del detaljer kvar att göra. 

Exakt hur gammalt huset är, vet man inte riktigt, men det mesta talar för att det är byggt någon gång på andra halvan av 1700-talet.

– Jag tror att det rör sig om 1770 cirka, säger Bo Lundwall som läst på om husets historia.

Maarit och Bo Lundwall får priset med följande motivering från Miljö- och byggnadsnämnden: Deras arbete är ett utmärkt exempel på omsorgen att tillvarata ett hus med hjälp av återanvänt material, hantverk och färgtyper. Ägarna har lyssnat till vad huset har att berätta och med finkänslighet närmat sig det huset har att förmedla. Byggnadsvård handlar om att vårda vår gemensamma skatt av äldre byggnader.

Hagelsrum biogas är den andra pristagaren i Hultsfreds kommun. De belönas för satsningen på att producera biogas, och som resulterat i flera biogasmackar. Närproducerat och förnybart drivmedel.

Motsvarande priser för Vimmerby Kommun går till Siri och Carl Bäck, som gjort ett omfattande arbete för att återställa sitt hus till dess forna karaktär och uttryck.

– Vi köpte huset 2014, säger Siri Bäck, och vi har renoverat sedan dess. Nu är det så gott som klart utvändigt och lite kvar invändigt. I mångt och mycket är det samma resa som Maarit och Bo Lundwall har gjort.

Hon tycker också det är jätteroligt att bli uppmärksammad med det här priset. Speciellt som det tagit mycket tid att kom dit man är nu.

Miljö- och byggnadsnämnden motiverar: De är goda föredömen och inspirationskällor till hur man kan återskapa gamla fina hus och deras insatser har bidragit till att göra Vimmerby lite vackrare.

De delar priset med Nästegården, Mats och Lars Andersson, som utvecklat sin verksamhet vilket lett till många utmärkelser för fina djur. De har också uppfört estetiska djurstallar.

Hagelsrums Biogas, Tom och Åke Birgersson belönas för sin biogasproduktion, som lett fram till flera mackar med närproducerat och förnybart bränsle.
Hagelsrums Biogas, Tom och Åke Birgersson belönas för sin biogasproduktion, som lett fram till flera mackar med närproducerat och förnybart bränsle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!