Biogas och 1700-talshus prisas av nÀmnden

I bÄde Hultsfreds och Vimmerby kommun prisas tvÄ par som lagt ner tid och kÀrlek pÄ att renovera gamla hus. Dessutom prisas biogas och estetiska djurhallar, nÀr miljö- och byggnadsnÀmnden delar ut sitt pris.

Maarit och Bo Lundvall i Hultsfred belönas med miljö- och byggnadspris för sitt arbete med att renovera den gamla mangÄrdsbyggnaden till sitt ursprungliga skick.

Maarit och Bo Lundvall i Hultsfred belönas med miljö- och byggnadspris för sitt arbete med att renovera den gamla mangÄrdsbyggnaden till sitt ursprungliga skick.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred/Vimmerby2022-11-02 15:58

– Det kĂ€nns jĂ€tteroligt, tycker Bo Lundwall, helt otroligt roligt.

Maarit och Bo Lundwall har lagt ner otroligt mycket arbete pĂ„ att renovera sitt 1700-talshus i Hultsfreds utkanter. Och det sker helt och hĂ„llet med den tidens material och tekniker. Huset Ă€r klĂ€tt med speciell kilsĂ„gad panel, mĂ„lat med slamfĂ€rg frĂ„n Gysinge och linoljefĂ€rger. Precis som det var en gĂ„ng för lĂ€nge sedan. Fönstren Ă€r renoverade och försedda med munblĂ„st glas. 

Renoveringen har kommit att bli ett intresse för paret Lundwall, sedan jobbet började för ett par Ă„r sedan. 

– Det Ă€r nĂ€stan klart utvĂ€ndigt sĂ€ger Bo Lundwall, det Ă€r bara en del detaljer kvar att göra. 

Exakt hur gammalt huset Àr, vet man inte riktigt, men det mesta talar för att det Àr byggt nÄgon gÄng pÄ andra halvan av 1700-talet.

– Jag tror att det rör sig om 1770 cirka, sĂ€ger Bo Lundwall som lĂ€st pĂ„ om husets historia.

Maarit och Bo Lundwall fĂ„r priset med följande motivering frĂ„n Miljö- och byggnadsnĂ€mnden: Deras arbete Ă€r ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ omsorgen att tillvarata ett hus med hjĂ€lp av Ă„teranvĂ€nt material, hantverk och fĂ€rgtyper. Ägarna har lyssnat till vad huset har att berĂ€tta och med finkĂ€nslighet nĂ€rmat sig det huset har att förmedla. ByggnadsvĂ„rd handlar om att vĂ„rda vĂ„r gemensamma skatt av Ă€ldre byggnader.

Hagelsrum biogas Àr den andra pristagaren i Hultsfreds kommun. De belönas för satsningen pÄ att producera biogas, och som resulterat i flera biogasmackar. NÀrproducerat och förnybart drivmedel.

Motsvarande priser för Vimmerby Kommun gÄr till Siri och Carl BÀck, som gjort ett omfattande arbete för att ÄterstÀlla sitt hus till dess forna karaktÀr och uttryck.

– Vi köpte huset 2014, sĂ€ger Siri BĂ€ck, och vi har renoverat sedan dess. Nu Ă€r det sĂ„ gott som klart utvĂ€ndigt och lite kvar invĂ€ndigt. I mĂ„ngt och mycket Ă€r det samma resa som Maarit och Bo Lundwall har gjort.

Hon tycker ocksÄ det Àr jÀtteroligt att bli uppmÀrksammad med det hÀr priset. Speciellt som det tagit mycket tid att kom dit man Àr nu.

Miljö- och byggnadsnÀmnden motiverar: De Àr goda föredömen och inspirationskÀllor till hur man kan Äterskapa gamla fina hus och deras insatser har bidragit till att göra Vimmerby lite vackrare.

De delar priset med NÀstegÄrden, Mats och Lars Andersson, som utvecklat sin verksamhet vilket lett till mÄnga utmÀrkelser för fina djur. De har ocksÄ uppfört estetiska djurstallar.

Hagelsrums Biogas, Tom och Åke Birgersson belönas för sin biogasproduktion, som lett fram till flera mackar med nĂ€rproducerat och förnybart brĂ€nsle.
Hagelsrums Biogas, Tom och Åke Birgersson belönas för sin biogasproduktion, som lett fram till flera mackar med nĂ€rproducerat och förnybart brĂ€nsle.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!