Ägare till strandtomt tar strid mot nämnden

"Jag anser det ej seriöst att döma mig i ett så här offentligt mål efter dessa bilder", skriver fastighetsägaren som väljer att ta strid mot miljö- och byggnadsnämnden.

Miljö- och byggnadsnämnden har krävt att fastighetsägaren återställer flera skador på naturmiljön i strandområdet.

Miljö- och byggnadsnämnden har krävt att fastighetsägaren återställer flera skador på naturmiljön i strandområdet.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfreds kommun2024-05-30 06:56

Vimmerby Tidning berättade nyligen om en strandtomt i Hultsfreds kommun där fastighetsägaren förelagts att återställa skador på naturmiljön, bland annat genom att avlägsna en brygga och plantera minst 20 nya träd. Enligt miljö- och byggnadsnämnden har flera åtgärder gjorts som bryter mot strandskyddsbestämmelserna.

I sitt beslut hänvisade nämnden till historiska flygbilder över området, vilket fastighetsägaren underkänner som bevis. Han menar att det inte går att se på flygbilderna hur området såg ut, eftersom det täcktes av växtlighet i form av täta gröna tallar.

"Att jag har som det står i sammanträdesprotokollet ändrat strandlinjen är gräns på rent förtal mot mig, bristen på bevis från tillsynsmyndigheten gör mig tvungen att överklaga nämndens beslut", skriver fastighetsägaren i ett överklagande.

Han menar att den aktuella bryggan alltid har funnits på platsen och använts kontinuerligt sedan innan strandskyddet tillkom. Strandtomten har inte heller utvidgats i någon riktning, enligt fastighetsägaren. Han tar hjälp av ett vittne för att styrka sina påståenden.

I en skrivelse som bifogats överklagandet intygar vittnet att det fanns två bryggor vid strandkanten på 1970- och 1980-talet.

"En för bad och en för förtöjning av eka", skriver vittnet som även intygar att tomten sträckte sig långt utanför kartor han sett.

"Har själv klippt gräs och röjt på den aktuella tomten som barn – ungdom."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!