Rykande ruiner dagen efter branden

Det var med blandade känslor som Kalle Wingsäter och Anders Larsson stod vid avspärrningarna och såg de rykande ruinerna.

Kalle Wingsäter och Anders Larsson hade mycket att prata om när de möttes utanför avspärrningarna vid deras gamla arbetsplats.

Kalle Wingsäter och Anders Larsson hade mycket att prata om när de möttes utanför avspärrningarna vid deras gamla arbetsplats.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-09-24 18:00

Både Kalle Wingsäter och Anders Larsson arbetade här på slakteriet i många år. Ja Kalle bodde rent av i huset några år.

De hade mycket att tala om, många minnen från de här åren bubblade fram. Många namn till exempel, de båda kunde berätta en del om arbetskamraterna från den här tiden, om disponenterna som varit, Evert Ivarsson till exempel, om saker som hänt och allt möjligt annat som poppar upp när man gräver i minnet.

– På ett sätt  känns det skönt att gå hit och titta, säger Kalle Wingsäter, det blir som ett avslut, nu är det ett avslutat kapitel.

Anders Larsson känner på samma sätt, han åkte ner från hemmet i Vimmerby för att se vad som hänt med den gamla arbetsplatsen.

– På den tiden hette det Hultsfreds kontrollslakteri och sedan blev det CCM Slakt,  berättade han. Jag började här 1971 och var kvar till 1997. 

Så han slutade kort innan slakteriet lades ner och verksamheten flyttades över till Kalmar.

Kalle Vingsäter var bara något år gammal när han kom till slakteriet. Han och föräldrarna bodde i en vaktmästarlägenhet som fanns i anläggningen.

– Vi bodde där i tio år, sedan flyttade vi till det huset, säger han och pekar tvärs över gatan.

Ännu på tisdagsmorgonen brann det rejält på sina håll i resterna. Bland annat hade det tagit sig i isoleringen och takpappen över kylrummen, vilket orsakade kraftig rökutveckling. Räddningstjänsten hade personal på plats under hela natten och hela tisdagen för att bevaka branden. Räddningschefen Michael Hesselgård räknade på tisdagseftermiddagen med att man blir kvar ännu ett dygn.

– Vi blir kvar för att se till att det slocknat ordentligt, säger han, eftersom vi inte har någon fastighetsägare att lämna över ansvaret till.

Under tisdagseftermiddagen sattes också en grävmaskin in i arbetet för att riva undan takplåtar och vräka omkull ostadiga väggar och på det hela taget säkra brandplatsen.

Under branden på måndagskvällen spärrades ett större område av runt brandplatsen, men på tisdagsmorgonen kunde området minskas en del. Men fortfarande var Storgatan förbi slakteriet avspärrat, liksom delar av Bangårdsgatan och några andra smågator i området.

Polisen har startat en förundersökning gällande mordbrand, bekräftar Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. Detta eftersom man inte kunnat hitta någon självklar anledning till att det började brinna och för att kunna utreda, behövs en brottsrubricering.

En grävmaskin tillkallades för att riva ner väggarna, som blivit osäkra efter branden.
En grävmaskin tillkallades för att riva ner väggarna, som blivit osäkra efter branden.
Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!