Steg taget mot nya villatomter i Kisa

Även kommunstyrelsen säger ja till planerna på nya tomter i Mjellerum. Det innebär att visionen om åtta nya villatomter har kommit ett steg närmare verklighet.

Gösta Gustafsson (M), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden i Kisa, visade området i Mjellerum efter samhällsbyggnadsnämndens möte i april.

Gösta Gustafsson (M), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden i Kisa, visade området i Mjellerum efter samhällsbyggnadsnämndens möte i april.

Foto: Linnea Brundell

Kisa2022-05-05 17:45

Vi har tidigare berättat om planerna på att göra i ordning nya tomter i området Mjellerum i Kisa. Bakgrunden är ett förslag som först klubbades i samhällsbyggnadsnämnden. I korthet handlar det om att satsa tio miljoner kronor för att göra i ordning åtta nya tomter.

Även i kommunstyrelsen vann förslaget majoritet.

– Det blev lite diskussion om att priset var högt. Samtidigt kunde vi konstatera att det är ett kuperat område och man gör ju i ordning tomterna här, säger kommunstyrelsens ordförande, Christer Segerstéen (M).

Han drar en jämförelse med om man endast hade anlagt en väg. Då hade man i stället fått spränga när man väl skulle bygga.

Conny Forsberg (S) fyller i:

– Då är det lika bra att göra sprängningarna innan det byggs.

Conny Segerstéen (M) fortsätter:

– Nu tillskapas det tomter i Kisa. Det finns inga här.

Erik Andersson (V) lade ett eget förslag där han yrkade på avslag och han reserverade sig även mot beslutet.

– Kort och gott blir det för dyrt, säger han om sin inställning till frågan.

Om målet är att få folk att flytta in till kommunen tror Erik Andersson att pengarna skulle kunna användas på ett bättre sätt.

– Är det något som det finns mycket av i Kisa, så är det villor. Jag hade hellre sett att man verkade för lägenheter i ett centralt läge, säger han.

Enligt Erik Andersson (V) finns en prognos om att kommunen skulle kunna få in runt två av de tio miljonerna som man satsar på tomtförsäljningen. 

– Jag tror att man skulle kunna använda de här åtta miljonerna på ett mer effektivt sätt.

Han drar en parallell till planerna på att göra iordning sju tomter i Horn, som vi tidigare berättat om.

 – Det tycker jag är ett bra förslag. Där har vi tomter som kostar två miljoner att göra i ordning. Det tycker jag är på en försvarbar nivå, säger han.

Förutom i Mjellerum och Horn pågår arbete med att ta fram tomter i Rimforsa och i Björkfors. Utöver det planerar kommunen även för tomter på gamla Folkets parks tomt, som kommunen köpt.

Enligt Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) kom planerna på bostäder vid Folkets park upp under mötet. Politikerna säger de att de kan tänka sig en blandad bebyggelse på platsen.

– Det är ett oerhört intressant område, säger Segerstéen (M) och fortsätter:

– Eftersom det är kuperat kan få ett väldigt trevligt bostadsområde med en varierande typ av bebyggelse.

Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M).
Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!