Allt fler sätter upp solpaneler på taket

I fjol ökade Sveriges produktion av solenergi med 46 procent jämfört med året innan. Men än så länge står solenergi endast för en procent av Sveriges totala elproduktion.

Emil Rikardsson och Jano Suliman på företaget Solortus monterar solceller på ett stalltak.

Emil Rikardsson och Jano Suliman på företaget Solortus monterar solceller på ett stalltak.

Foto: Karin Hertz

klimatet2022-05-07 16:00

Förra året installerades totalt 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, enligt Energimyndigheten.

– Jag tror att det ökade intresset beror på att många vill bidra till omställningen till mer förnybart, säger Johan Harrysson, handläggare för statistik på Energimyndigheten.

– Man ska inte heller underskatta att människor vill tjäna pengar, bland annat med tanke på att elpriset blivit väldigt högt, tillägger han.

Det rör sig om både solpaneler på villatak och större solcellsparker. 

Sverige fick i fjol 38 nya stora solcellsparker. Det är en stor ökning, året innan fanns endast 22 stycken, enligt uppgifter i tidskriften Sveriges natur. 

undefined
Åbro bryggeri bygger en egen solcellsanläggning.

Åbro bryggeri satsar exempelvis 40 miljoner kronor på att bygga en 100 000 kvadratmeter stor solcellspark. Den ska stå klar senare i år och kommer att göra bryggeriet självförsörjande på el.

Sverige behöver producera mer el från förnybara energikällor för att nå klimatmålen, enligt Naturvårdsverket, och FN:s klimatpanel IPCC är tydlig med att omställningen till fossilfria energikällor måste ske nu. Omställningen kan underlättas av att det blivit billigare med solenergi, mena IPCC.

– Om vi vill begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader är det nu eller aldrig. Utan omedelbara och kraftiga utsläppsminskningar inom alla sektorer blir det omöjligt att lyckas, sa IPCC:s Jim Skea, som är professor of hållbar energi, när den senaste klimatrapporten presenterades.

undefined
Snart täcker en solcellsanläggning stalltaket. Emil Rikardsson och Jano Suliman på företaget Solortus utför arbetet.
undefined
Studenthuset i Linköping har certifierats som Miljöbyggnad Guld, vilket är den allra högsta nivån. En stor del av inredningen består av återvunnet material och på taket sitter solpaneler som ska ge 150 000 kWh om året.
undefined
Elvedin Taric och Faris Poturak från företaget Idola Solkraft i Norrköping lägger på solpaneler på taket. Bilden är en arkivbild.
Kalmar län på femte plats

Regioner med störst installerad effekt per capita (per person):

1. Hallands län  277

2. Södermanlands län  264

3. Gotlands län  252

4. Jönköpings län  241

5. Kalmar län  238

6. Östergötlands län  227

7. Blekinge län  203

8. Jämtland  202,6

9. Uppsala  200,3

Statistik: Statistiska centralbyrån

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!