Svajpade höger – då rasade allt

Hon överöstes med vackra ord, fina dikter och kärlekssånger. Hon var den första han tänkte på när han vaknade och den sista när han skulle sova. Skrev han. Mindre än ett år efter att de träffades på nätet är hela hennes liv i spillror.

Mindre än ett år efter att Stina drömmannen på Tinder är hon helt ruinerad.

Mindre än ett år efter att Stina drömmannen på Tinder är hon helt ruinerad.

Foto: Montage: Öst Media

Linköping2019-04-06 07:00

LÄS MER: Pengarna åker vidare ut i världen

– Hoppas att du inte tar mjölk i kaffet. För det har jag ingen, jag har knappt pengar att köpa mat för.

Vi sitter i Stinas hemtrevliga kök, hon är en snygg kvinna i 60-årsåldern. Med barn och barnbarn, ett bra jobb och en fin lägenhet. Det enda hon egentligen saknade, då för mindre än ett år sedan, var någon att älska. En man att leva med och göra roliga saker tillsammans med.

– Jag tänkte att det var min tur nu. Jag har inte haft någon särskild tur med män i mitt liv, säger hon.

Stina heter egentligen något helt annat. Att framträda med eget namn och berätta att man blivit lurad, det är så skamfyllt och inget hon vill utsätta sin familj för.

Samtidigt vill hon varna andra från att gå i samma fälla som hon.

I maj förra året kommer Stina för första gången i kontakt med dejtingappen Tinder. Hon har tidigare varit ute på sajten Mötesplatsen.se men blivit avskräckt.

Tinder gjorde henne nyfiken och en kväll, tillsammans med en kompis såg hon Jack Laws. Han var snygg och verkade trevlig. Stina svajpade höger.

Efter några dagar hörde han av sig. Han berättade att han var engelsman, bodde i Örebro och hade sommarstuga i Stockholmsområdet.

Han var egenföretagare och letade efter ett varaktigt förhållande. Stina överöstes med vackra ord.

– Han sa många snälla saker, som att jag var verybeautiful, säger hon med ett ironiskt skratt.

Ganska omgående föreslog han att de skulle gå över från Tinder till appen Whatsapp.

Kontakten fortsatte och den intensifierades.

– Jag föll för allt han sa. Nu känns det så pinsamt.

Stina blir blixtförälskad. Så kär hade hon inte varit på länge. Så härligt, särskilt när man tvivlat på att någonsin få uppleva den känslan igen.

Jack Laws bilder visar en modellsnygg man. Att det ibland var lite svårt att se om bilderna verkligen föreställde samma person, var tankar Stina slog bort.

– Klart man faller för den här snygge mannen. Jag blev ännu mer kär och tänkte att jag kunde få lite roligt i mitt liv. Han var snygg, hade pengar och vi skulle göra så mycket tillsammans.

Hon suckar.

– Allt som jag trodde på föll bara ihop.

Han skickar blommor, dikter och fina sånger. Trots att han har ett viktigt kontrakt att ro i land – skriver han – så är Stina det enda han kan tänka på.

Kontraktet gäller ett jobb i Dubai. Tillsammans med kompanjonen John reser han. Två veckor ska han vara där.

– Han skickade bild på sig och kompanjonen när de satt i planet. Nu vet jag ju att det kan vara vem som helst och att fotot säkert är stulet på nätet.

Han berättar att han och kompanjonen bor i en husvagn i öknen och att det därför är lite si och så med uppkoppling. Just då tänker hon inte heller på att en husvagn i öknen i Dubai, kanske inte är det bästa stället att bo på. Hon är bara glad för att han skickar bilder på hur det ser ut inne i husvagnen. Att gardinerna är helt fördragna tänker hon inte på.

Vilken sorts företag Jack Laws egentligen har, får Stina aldrig riktigt kläm på. Det har något med konstruktion och bygge att göra.

– Han skickade bilder med sig själv i skyddshjälm och i efterhand vet jag är det var photoshoppat, säger Stina.

I Dubai hopar sig problemen.

Han behöver Stinas hjälp att föra över pengar från hans eget konto till det företag som ska leverera byggmaterialet. Att han inte kunde fixa det själv berodde på den dåliga uppkopplingen.

– Jag fick lösenord och gick in på en bank och ett bankkonto, där jag såg hans namn och såg att han hade fem miljoner på kontot.

Hon får instruktioner om hur hon ska göra. Allt verkar funka, men precis när pengarna ska föras över så strular det. Nästa gång han hör av sig är det för att berätta att det är strul med banken och han ber att få låna av Stina. Hon hade ju sett att han har pengar och kan betala tillbaka. Fick han inte pengar skulle bygget stå stilla och han skulle råka illa ut.

Då har Stina inte en tanke på att låna ut pengar. Men han ger sig inte, utan ringer och tjatar. Ytterligare en person hör av sig. En kvinna som uppger att hon är hustru till kompanjonen John. Hon pressar Stina. Till slut blir det för mycket. Hon faller till föga. Att hon inte har några pengar är inget hinder för Jack Laws som nu föreslår i vilka banker hon ska söka lån.

De första 175 000 kronorna skickas. Det skulle bli mycket mer innan det var över.

Det finns nu ingen ände på allt elände som Jack råkar ut för i Dubai. Han hamnar i fängelse och behöver pengar för att han ska släppas, sedan blir han sjuk och får ingen vård om han inte kan betala. Efter det är det strul med hans hembiljett. Han tjatar på Stina om mera pengar.

– Han sa hela tiden, hur mycket pengar har vi, finns det något mer du kan göra, någon mer du kan låna av.

Stina säljer personliga saker och hon lånar mer pengar.

Mellan allt tjat om pengar skickar han långa dikter och blommor via butiker som fick betalt.

Turerna är många, hon får telefonsamtal och pressas mera av "kompanjonens fru". Stina försöker värja sig, men det går helt enkelt inte.

Efter några månader börjar Stina bli rädd. Hon har lånat ut mycket pengar. Som hon inte har. Nu måste Jack Laws komma hem och betala tillbaka. Det är snart den enda tanke hon har i huvudet.

Ångesten växer. Hon sover dåligt, biter sönder flera tänder som hon inte har inte råd att laga.

Trots det är det nästan ingen utöver den närmaste familjen som vet att hon har lånat ut pengar.

– Alla sa samma sak; du lånar väl inte ut pengar. Självklart inte, sa jag.

Lättnaden är stor när Jack meddelar att han kommer hem efter jul.

– Jag sa att jag mådde dåligt och tänkte nästan söka vård. Han lugnade mig och sa att så fort jag kommer hem så ordnar vi det här.

Då blir det strul med biljetterna. Det behövs mer pengar. Men nu har Stina inga mer pengar. Hon lovar att skicka när lönen kommer.

Det gör hon aldrig. Några dagar före lön kommer en nära släkting till Stina och har med sig massor av bevis för att Jack Laws inte existerar.

Allt är lögn.

Passet, det som Stina fått – och det som i hennes ögon var garanten för att Jack inte ljög – var falskt. Bilderna som hon fått fanns på lite olika sajter. Liknande historier som det hon råkat ut för fanns också.

Skam, desperation och ångest fullständigt golvade Stina. Hon hade lånat ut nästan 400 000 kronor till en vilt främmande person.

– De första dagarna låg jag bara i sängen och fick lugnande.

LÄS MER: Följderna kan bli svåra att leva med

I dag är hon helt ruinerad. Har på riktigt knappt pengar till mat. I första hand prioriterar hon hyran. Hennes hopp står till att få skuldsanering beviljad. Det innebär existensminimum i fem år.

– Men det är ändå mer pengar än jag har nu, konstaterar hon.

“Hennes” man är ute på nätet igen. Inte bara på Tinder utan också på andra dejtingsajter. Nu med ett annat namn.

Hon har anmält. Till Tinder; ingen åtgärd. Till polisen; förundersökningen nedlagd.

Kunde någon ha hindrat dig, frågar jag. Tveksamt, svarar hon och säger att hon blev jättearg bara någon antydde att allt var en bluff.

– Jag till och med tjatade på mina barn att låna mig pengar.

Rösten bryts och hon torkar sig i ögonen med en näsduk. Hon suckar och bläddrar i pärmen där hon samlat transaktionerna och dokument om det som hänt.

– Det blev en dyr kärlek. En jag verkligen inte hade råd med.

Passet som Jack Laws visade upp för Stina var falskt. En anhörig hittade det på en särskild sida på nätet.
Passet som Jack Laws visade upp för Stina var falskt. En anhörig hittade det på en särskild sida på nätet.
Existensminimum

Skuldsanering innebär att du betalar en andel av dina skulder under några år. Resten slipper du betala. När skuldsaneringen är slut har du inte längre kvar de skulder som ingick i din skuldsanering – tanken är att du ska vara skuldfri.

Du ansöker om skuldsanering hosKronofogden

Du betalar av dina skulder enligt en betalningsplan. Om du lever på existensminimum kan du få ett beslut utan betalningsplan. Då betalar du inte av något alls på dina skulder.

Man har rätt behålla ett så kallat förbehållsbelopp (många säger existensminimum)

2019 är normalbeloppet 4 923 kronor.

Kronofogden bestämmer hur stort normalbeloppet ska vara en gång per år. Normalbeloppet är kopplat till konsumentprisindex som Konsumentverket fastställer på regeringens uppdrag.

Källa: Kronofogden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om