Karin minns missionsauktionerna i Lönneberga

Nyheten om att det gamla missionshuset i Lönneberga är till salu, väckte många minnen till liv. Minnen från en tid när missionshuset fortfarande var missionshus, långt innan förfallet satte in.

Nyheten om att Lönneberga Missionshus ska säljas väckte en del reaktioner på sociala medier. Karin Lönnehed från Västervik kommer ihåg missionshuset från dess storhetstid, auktionerna till jul, söndagsskolan och annat.

Nyheten om att Lönneberga Missionshus ska säljas väckte en del reaktioner på sociala medier. Karin Lönnehed från Västervik kommer ihåg missionshuset från dess storhetstid, auktionerna till jul, söndagsskolan och annat.

Foto: Olof Carlson

Lönneberga2022-10-09 12:00

Det rasslade till i kommentarfälten på sociala medier, och en av de som minns missionshuset och verksamheten där är Karin Lönnehed som är uppvuxen i Lönneberga, men som numera bor i Västervik.

Hon tar oss med på en liten nostagitripp tillbaka i tiden. Till ett 1960- och 70-tal som missionshuset var lite av en samlingspunkt i Lönneberga. 

– Jag minns speciellt missionsauktionerna till jul, säger hon. Det var alltid mycket folk som kom. Jag tror att hela Lönneberga var där och det kom säkert folk från Silverdalen också. Det blev fullsatt i hela lokalen. Hemostar, ostkakor, handarbeten och annat blev jättedyra, kommer jag ihåg. Och det var alltid så varm och go stämning de här kvällarna.

Missionshuset hade också en väldigt aktiv söndagsskola på den tiden det begav sig.

– Min mamma, Gun Lönnehed, tillhörde församlingen och hade hand om en söndagsskoleklass där på 70-talet, berättar Karin Lönnehed. Och nästan varenda unge i Lönneberga gick i söndagsskolan där. Det var så på den tiden.

Det händer lite nu och då, kanske inte så ofta, att hon åkt förbi missionshuset och sett hur det stått tomt och övergivet på senare år.

– Det har känts väldigt vemodigt att se förfallet, säger hon. Och tyvärr är det väl så att alla småsamhällen avlövats. Många säger att när pappersbruket lades ner försvann gnistan i trakten. Och det ligger väl kanske något i det. Men nu har i alla fall den lilla fina affären i Lönneberga fått nytt liv. Som restaurang.

På sociala medier fanns en del kommentarer som deppade över den här utvecklingen. Men också de som var betydligt mer optimistiska. Som till exempel Karin Lönnehed, som pekar på att det faktiskt finns barnfamiljer som flyttat in.

Nu håller hon tummarna för att rätt köpare dyker upp, någon som kan ta sig an det gamla missionshuset som numera gömmer sig bakom björkarna på gården, som om det skäms det en aning för förfallet. Som Vimmerby Tidning har berättat tidigare är utgångspriset blygsamma 125 000 kronor.

Missionshuset i Lönneberga är förresten är inte så gammalt för att vara missionshus, de flesta är ju betydligt äldre.

– Det blev färdigbyggt 1960, berättar Karin Lönnehed. Men riktigt när missionsförsamlingen lades ner vet jag faktiskt inte. Det var i alla fall innan jag flyttade från Lönneberga. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!