Inifrån den illegala tobaksfabriken

En kraftig doft av vattenpipstobak mötte tulltjänstemännen som spanade utanför villan i Lönneberga. Strax innan jul genomfördes en husrannsakan och två män greps. I villan hittades vattenpipstobak till ett värde på nära tre miljoner kronor.

Här syns all beslagtagen tobak – totalt 774,5 kilo som hittades i villan i Lönneberga.

Här syns all beslagtagen tobak – totalt 774,5 kilo som hittades i villan i Lönneberga.

Foto: Tullen

Lönneberga2022-06-09 05:30

Det hela började med att Ekobrottsmyndigheten fattade misstankar om att det fanns en illegal vattenpiptobaksfabrik på adressen. Efter att ha känt den kraftiga doften bestämdes det snabbt att en husrannsakan skulle göras. Glasrutan till en entrédörr forcerades och väl inne i huset mötte tullen en man i 45-årsåldern. Han har suttit häktad sedan dess, och nu har åtalet lämnats till tingsrätten, där han tillsammans med sin fru och ytterligare en man i 30-årsåldern som också greps i villan, misstänks för brott.

De två männen misstänks för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor, som ska ha pågått mellan den 1 juni och fram tills att de greps i december 2021. Mannen i 45-årsåldern misstänks också för märkesförfalskning.

Åter till villan. För tullen blev det ett rejält beslag. Totalt beslagtas 774,5 kilo tobak, där 676,5 kilo består av vattenpipstobak och 98 kilo av röktobak. I förundersökningsprotokollet har tullen uppskattat att det legala värdet på ett kilo vattenpipstobak ligger på 4000 kronor, vilket innebär att värdet på de 676,5 kilo som misstänks ha förekommit i den illegala tobaksfabriken i Lönneberga, landar på drygt 2,7 miljoner kronor. 

undefined
I källaren på villan stod kar med blandad vattenpipstobak. Tullen hittade också förpackad tobak.

I köket var det ett utsågat hål i golvet, med en stege som ledde ner till källaren där man misstänker att själva tillverkningen av vattenpipstobaken skett. I källaren stötte tulltjänstemännen på plåtkar fyllda med vattenpipstobak, emballage, kokningsanordningar för att koka sirap, stora mängder sirap och en lamineringsmaskin för att försluta påsar.

På andra platser i huset hittades stora mängder glykos, inplastningsmaskiner och stora blandarmaskiner som var så tunga att tullen inte kunde få dem med sig. Vid husrannsakan hittades också ett flertal ark med tyska, franska och arabiska skatteetiketter. 

Villan ägs av mannen i 45-årsålderns fru, som också misstänks för brott, i hennes fall är rubriceringen penningtvättsbrott. Det ska ha skett vid 20 tillfällen mellan perioden 6 april till 27 december 2021. 

Kvinnan nekar till anklagelsen om penningtvättsbrott. I förhör får hon frågan om vem som äger huset. Hon svarar: "Jag vet inte. Jag har ett hus där men jag vet inte om vi pratar om samma adress. Kanske det låter konstigt men jag vet att jag har ett hus där.". När förhörsledaren undrar varför hon inte nyttjar adressen hon äger så svarar kvinnan att hon ville flytta dit, men att hon inte fick. 

undefined
I golvet i köket hade ett hål sågats upp och i det stod en stege som ledde ner till källaren, där tillverkningen av vattenpipstobaken misstänks ha förekommit.

I ett första förhör säger mannen i 45-årsåldern att hans fru är ovetande om vad han håller på med i huset. Han säger att frun tror att han håller på att renovera huset i Lönneberga. Samma förhör med tullen avslutas med att mannen erkänner. Men enligt åtalet så vill mannen nu inte ange sin inställning till misstankarna.

Den andra mannen, som är i 30-årsåldern, säger i förhör att han inte ens visste att det var förbjudet med vattenpipstobak; "alla röker ju vattenpipa", säger han och förnekar till brottet. Han säger att han endast varit där och sovit i tre timmar, eftersom han skjutsat den andra mannen dit. 

Åklagaren har en lång lista med bevisning; bland annat beslag vid husrannsakan, sms-konversationer, videos skickade via whatsapp, swishbetalningar och förhör med de misstänkta 

undefined
På flera platser i villan hittades dunkar med glykos som använts i tillverkningen. I vardagsrummet stod en inplastningsmaskin.
Vimmerby Tidning 2022

Vimmerby Tidning 2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!