21-åringar driver företag tillsammans i Målilla

För några år sedan började Melker Johansson tillverka skärbrädor i Målilla. Nu har han skaffat en kompanjon, lagt ut tillverkningen på flera olika leverantörer och säljer allt från hyllor till vedkorgar. "Det har hänt mycket sista året", säger 21-åringen.

Melker Johansson och Albin Bågenhammar driver företaget New Generation Sverige tillsammans.

Melker Johansson och Albin Bågenhammar driver företaget New Generation Sverige tillsammans.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2022-09-18 05:00

När Vimmerby Tidning skrev om då 19-årige Melker Johansson 2020 tillverkade han köksprodukter och inredningsgrejer i ek hemma i snickarverkstaden.

För ett och ett halvt år sedan började Albin Bågenhammar, som även han är 21 år, jobba i verksamheten. Nu har de startat ett nytt företag tillsammans, New Generation Sverige AB.

– Vi känner att vi jobbar bra ihop och kompletterar varandra, så vi ska även köra det här gemensamt, säger Melker Johansson som berättar att de känner varandra sedan högstadietiden i Virserum.

undefined
Melker Johansson och Albin Bågenhammar driver företaget New Generation Sverige tillsammans.

Melker jobbar heltid med företaget, medan Albin delar sin tid mellan företaget och ett jobb som resurspedagog inom skolan.

Som egenföretagare måste de ibland jobba över tio timmar per dag. Det senaste året har varit intensivt.

– Vi har kommit in på lite större e-handelskedjor och större butiker, så det är mycket som har förändrats. Vi har även fler produkter och har flyttat vårt lager.

Numera säljs företagets ekprodukter bland annat via e-handelssajterna Bygghemma och Iphonebutiken. Försäljningen sker även i fysiska butiker.

– Vi började med skärbrädor. Nu är vi mer fokuserade på inredningsspåret med hyllor, vedställ, laptopställ och ställ för datorer, säger Melker Johansson som berättar att de även utvecklar professionella köksprylar tillsammans med en kock.

undefined
"Våra stora produkter just nu är vedkorgar och vedställ", säger Melker Johansson som berättar att de satsar mycket på hållbarhet.

Tillverkar ni allting själva?

– I början tillverkade jag i stort sett allting, men i och med att vi säljer mer och mer har lokalen som jag använder gått över mer till att bli prototypverkstad. Vi har lagt ut produktionen på fem stycken andra leverantörer i Sverige.

Tillverkningen sker bland annat i Hultsfred, Grimslöv och Gnosjö. Något som innebär logistiska utmaningar.

– Just nu är det största målet att få ordning på produktionsbiten och lager innan vi kan köra på fullt ut med försäljning.

undefined
Albin Bågenhammar har jobbat i verksamheten i ett och ett halvt år. Nu är han också delägare.

Trots de kärvare tiderna har de inte sett någon minskad efterfrågan på de relativt dyra produkterna.

– Det är något man får ha i åtanke, att konsumtionen troligen kommer att minska. Men det är inget vi har sett just nu, säger Melker Johansson och fortsätter:

– Våra stora produkter just nu är vedkorgar och vedställ. Det är ganska rätt tid för dem. Många vill börja elda med ved och investerar i kaminer, och då vill man ha något att lägga veden i också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!