Lokala matproducenterna öppnade sin gård för flyktingar

Bara ett par veckor efter krigsutbrottet i Ukraina ordnade Målillaföretaget Axelssons i Aby så att åtta kvinnor och tio barn kunde ta sig till Sverige. Elisabeth Axelsson som driver gården, är glad över att ha haft möjligheten att kunna göra något.

Elisabeth Axelsson på Axelssons i Aby tycker det känns bra ända in i hjärtat att ha möjlighet att göra en sådan här insats.

Elisabeth Axelsson på Axelssons i Aby tycker det känns bra ända in i hjärtat att ha möjlighet att göra en sådan här insats.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2023-02-23 19:00

– Varje gång man slår på tv:n blir man påmind om kriget och den oro som finns smittar av sig, säger hon.

Det skulle bli andra året som Axelssons i Aby utanför Målilla hade anställd personal från just Ukraina. Och det blev det, om än lite annorlunda än väntat.

Sedan tidigare hade gården utanför Målilla haft personal från Ukraina anställda till bärplockningen på gården. Men när kriget bröt ut förbjöds männen att lämna landet. Så det blev att snabbt ta fram en plan B. 

– Så kom vi på att ta hit familjerna i stället, säger Martin Boigs som är personalansvarig på gården.

Det blev en hel del improviserande och åtskilligt med pappersarbete. Att ordna fram arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Visserligen fanns pappren redan klara, men började inte gälla förrän senare på året. Men ett par månader tidigare än det var tänkt, sent på kvällen den elfte mars kunde åtta kvinnor och nio barn komma med Polenfärjan till Karlskrona. En buss väntade på kajen, för att ta dem till Stora Sinnerstad, där Målillaföretaget har ett hus som väntade på dem. Det var många pusselbitar som skulle passa ihop för att göra det möjligt. Andrzej Rog, odlingsansvarig på gården blev lite av spindeln i nätet. Han talar Ukrainska. Och med hjälp av Iryna Prodatko, som själv kommer från Ukraina, kunde han hålla kontakten. Iryna Prodakto blev snabbt en resurs i sammanhanget.

Och pusselbitarna föll på plats i rask takt. Det stora gröna huset i Stora Sinnerstad blev städat i tid, och kylskåpet var välfyllt. Martin Boigs och Iryna Prodatko var och storhandlade hela bilen full. Och när det var klart klev Iryna på bussen och följde med till Karlskona för hämta flyktingarna.

– Sedan har vi fått stort gensvar från många olika håll, säger Martin Boigs, från Lions, Röda Korset och många privatpersoner. Även företagen på orten har ställt upp.

Lokalbefolkningen ställde också upp och skänkte kläder, leksaker, cyklar och annat som behövdes i det gröna huset.

Av de nio kvinnor som kom i våras är det nu tre som är kvar, men de som åkt har lovat att komma tillbaka igen till säsongen. 

– Det känns bra ända in i själen att vi hade möjlighet att göra det här, säger Elisabeth Axelsson.

Andrzej Rog och Martin Boigs på Axelssons i Aby berättar om hur det gick till för snart ett år sedan när de hjälpte kvinnor och barn att ta sig ut ur Ukraina.
Andrzej Rog och Martin Boigs på Axelssons i Aby berättar om hur det gick till för snart ett år sedan när de hjälpte kvinnor och barn att ta sig ut ur Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!