Ansvariga svarar på kritiken i Mariannelund

Efter insändaren som riktade skarp kritik mot Eksjö kommuns renhållningsarbete i Mariannelund kom en våg av kommentarer på sociala medier. Nu väljer ansvariga att svara på kritiken.

Tidigare i veckan hade Johan Zedig en insändare i Vimmerby Tidning, som har fått mycket stor uppmärksamhet. Inte minst på sociala medier.

Tidigare i veckan hade Johan Zedig en insändare i Vimmerby Tidning, som har fått mycket stor uppmärksamhet. Inte minst på sociala medier.

Foto: ARKIV/PRIVAT

Mariannelund2022-08-06 06:00

I onsdags skrev Johan Zedig en insändare i Vimmerby Tidning att orten har förfallit, att centrum kan liknas vid en soptipp. I sociala medier instämmer många Mariannelundsbor i kritiken. 

"Vi åkte igenom Mariannelund idag och kan bara hålla med skrivaren, det är förskräckligt tråkigt att se vad det rasat".

En annan skrev:

"Finns många små samhällen som ser lika ut. Det verkar som det inte är meningen att småorter ska leva".

Det är Eksjö Energi som utför renhållningen och underhåll av offentliga miljöer i Mariannelund. Hans-Åke Svensson, tjänsteförrättande vd under semestern, har läst insändaren.

– Vi gör så gått vi kan på samtliga orter och i min värld tror jag att alla orter är lika prioriterade. Någon gång tidigare i veckan hörde jag att kundtjänst hade fått in ett klagomål via mail och då åkte vi dit och plockade undan skräpet.

undefined
Hans-Åke Svensson på Eksjö Energi tror inte att upplevelsen från lokalbor att Mariannelund skulle vara mindre prioriterat handlar om att de är på plats på orten för sällan. De är på plats i alla orterna lika ofta.

Eksjö Energi åker till Mariannelund och kommunens övriga orter två gånger per vecka för att göra renhållningsarbete.

Kan du förstå kritiken?

– Det har jag ingen direkt synpunkt på. Vi syns mycket i våra verksamheter och tror att vi syns ganska mycket i Mariannelund.

Johan Zedig skrev att han drar slutsatsen att Mariannelund är en bortprioriterad ort i Eksjö kommun och ställer sig frågande till varför det är så.

Kommunen är beställare av renhållningsarbetet. Tillförordnad samhällsbyggnadschef, Lise Runden berättar att alla orter är lika prioriterade.

– Åtgärder vidtas utifrån budget och behov. Det är ingen nedprioritering.

Det senaste året har det skett en förändring inom Eksjö Energi. Förut ansvarade de för gatuavdelningen, det vill säga renhållningen. Ansvaret för underhåll av parker låg under kommunen. Numera har Eksjö Energi ansvar för båda delarna. 

– Det är stor skillnad nu från tidigare, vi är en mindre arbetsgrupp men har ansvar för båda delarna. Vi kämpar på så mycket vi hinner och det är rättvist mellan de olika orterna, säger Nihad Abdulla, arbetsledare för parkavdelningen.

undefined
Nihad Abdulla, arbetsledare för parkavdelningen, berättar att hans chef på Eksjö Energi och ansvariga på kommunen vill heltidsanställa en ny person till Mariannelund men att budgeten inte räcker till.

Tidigare har Eksjö Energi haft en anställd i Mariannelund men inte det senaste året. Nihad var det i drygt åtta år. Han berättar att kommunen vill heltidsanställa någon till Mariannelund igen men att budgeten inte räckte till denna gång.

– Det handlar om pengar och det är politiken som bestämmer. De som bestämmer försöker bli bättre och jag hoppas det blir bättre nästa år.

Johan Zedig skriver att torget har blivit en "skräplåda" i insändaren till Vimmerby Tidning.
Johan Zedig skriver att torget har blivit en "skräplåda" i insändaren till Vimmerby Tidning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!