Filip: "Efter Robinson vågar jag tro på mig själv"

Filip Johansson från Mariannelund vann årets säsong av Robinson, en upplevelse som förändrat honom. "Jag har rest runt världen för att hitta mig själv. Men det var först under programmet som jag kom till insikt i att jag måste sluta drömma om den jag vill bli och istället leva som den jag vill vara", berättar han.

"Jag skulle gärna få fler ungdomar att komma ut i naturen", säger Filip Johansson.

"Jag skulle gärna få fler ungdomar att komma ut i naturen", säger Filip Johansson.

Foto: Privat

Mariannelund2022-07-23 19:00

"Hej det är Filip." När Vimmerby Tidning ringer upp Filip Johansson är han högt uppe i Abisko och väntar på bärgning. Bilen köpte han för en månad sedan och verkstäderna i närheten har semesterstängt. Ändå skrattar han när berättar om händelsen.

– Ja, den bröt ihop. Men skit samma. Jag ser det som ett äventyr, det är sommar och jag är på en bra plats i livet. Kanske ger jag mig ut och vandrar. Efter Robinson har jag blivit bättre på att satsa på positiva tankar och känslor. Innan kunde sådana här händelser kännas så stora och göra att hela min värld snurrade kring bekymret.

undefined
"Hittills har mitt sommarlov bestått av att åka på mindre äventyr. Besöka gamla vänner jag mött längs livet och spendera tid med föräldrarna" berättar Filip Johansson.

Nu har det gått drygt en och en halv månad sedan tittarna fick reda på att det var Filip Johansson vann. Att ha varit med i programmet menar han både förändrat livet och inte. 

– På ett sätt tuggar livet på som vanligt. Visst är det nu en skillnad att folk känner igen en och grattar. Men den största förändringen skulle jag säga är mental. Robinson fick mig att växa upp lite. Innan var jag lite vilsen. Jag var 31 år, levde ett vagabondliv och jobbade säsong. Jag hade tjej men inget hus och inga barn. Programmet fick mig att fokusera på hur jag ville leva. Det gav mig fokus och självförtroende. 

undefined
"Det var tufft med det sociala spelet och svälten. Men upplevelsen har stärkt mitt självförtroende och visionen om vart jag vill gå i livet. Nu är jag mer fokuserad på min hälsa, drömmar och vågar tro på mina egna företag i framtiden", berättar Filip Johansson som under våren setts i TV4s Robinson.

Sedan flera år tillbaka har Filip Johansson arbetat som äventyrsguide och rest omkring i stora delar av världen

– Efter sju år som guide vill jag göra något mer. Att känna att jag utvecklas som människa är för mig väldigt viktigt. Så jag är nu i första stadiet av entreprenörskap. Jag ska börja lite smått med att bli frilansare inom min bransch och sedan se vad som kan växa ur det. Kanske skapa mig en bas i Lappland eller Dalarna att utgå från. Jag brinner också för mental hälsa och hade gärna arbetat mer för barn och ungdomar. 

undefined
"Man har inte blivit filmstjärna men folk känner igen en ibland. En skillnad från innan är att jag har blivit mindre orolig för hur jag ses av andra, vad de tycker och tänker om mig", säger Filip Johansson vinnaren av Robinson 2022.

Redan till hösten sjösätter han ett eget företag men fram tills dess är det dags att äntligen ha sommarlov. 

– Jag har inte haft sommarlov sedan jag var 19 år. I och med att jag arbetade samtidigt som Robinson sändes och många medier ringde så blev det ganska intensivt och emotionellt påfrestande. Så jag kände att det var dags att var ledig och komma mer i balans med mig själv. Istället för att springa mot målet tror jag att man ibland måste bromsa in. 

undefined
"Robinson har fått mig att leva mer hälsosamt. Ja har blivit av med mitt nikotinberoende och i juni började jag med 90 dagar utan alkohol", berättar Filip Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!