För Mariannelunds karamellkokeri blev pandemin ett hårt slag och en period stod det över 90 år gamla företaget på ruinens brant. Nu har coronavinden vänt och man kan åter sälja sina karameller på marknader runtom i landet, men samtidigt har råvarupriserna ökat kraftigt.
– Sockerpriserna har fördubblats och både glykos, sirap och kondenserad mjölk har ökat rejält. Vissa smakämnen har gått upp med 300 procent och det är klart att det finns en oro där, inte för att vi ska sälja mindre men vi hade redan innan ganska små vinstmarginaler, säger Cecilia Jonsson som driver Mariannelunds karamellkokeri.
Har ni höjt priserna?
– Vi har varit tvungna att höja vissa priser, inte på strutarna med på lösviktskaramellerna på marknader. Här i butiken kommer vi att behålla samma priser som förra året.
Eftersom det är tidigt på säsongen vet man inte än om de nya priserna påverkar försäljningen men Cecilia Jonsson tror att folk unnar sig karameller även i tuffa tider.
– Ja, det gör man och vi har märkt det även vid tidigare lågkonjunkturer. Man kanske inte gör de här stora köpen men kommer vi till en stad med en marknad en gång om året unnar man sig gärna en eller några strutar karameller. Men i år kanske folk köper mindre för att de har det tufft, det vet vi ju inte än, säger Cecilia Jonsson.
Marknaderna efter pandemin blev lite som ett kosläpp och enligt Cecilia har det hänt att ordningsvakter har varit tvungna att komma och styra upp karamellköerna. En effekt av pandemin blev dock att karamellkokeriets butik i Eksjö tvingades slå igen efter jul.
– Förra sommarperioden hade vi en fjärdedel i kassaförsäljning där jämfört med här i Mariannelund och vi hade inte riktigt tiden att få fram karameller till båda ställena. Jag har inte heller längre några anställda som pendlar och då kände jag att jag själv inte orkar ha den butiken. Vi fick också slänga ganska mycket godis som blev stående, säger hon.
I full styrka har man 9 anställda och på sommaren ännu fler. Cecilia Jonsson fyllde 60 i somras men har inga planer på att sluta.
– Inget av mina tre barn är intresserade av att ta över så jag härdar ut några år till om jag får hålla mig frisk. Så länge det är roligt vill jag jobba. Vad som händer sen får växa fram men jag kommer inte att sälja till vemsomhelst, det är så mycket hjärta i det, säger hon.