Loppis gör comeback över sommaren

Den populära loppisen i ladan bakom kyrkan i Mörlunda är tillfälligt tillbaka. "Vi kommer ha öppet nu under sommaren och sälja vårt lager", berättar Cecilia Hederud.

Under lördagar i sommar blir det igen loppis i ladan bakom kyrkan i Mörlunda.

Under lördagar i sommar blir det igen loppis i ladan bakom kyrkan i Mörlunda.

Foto: Vimmerby Tidning/Arkiv

Mörlunda2023-07-04 16:51

Loppisen på Präststigen i Mörlunda har nu haft öppet två lördagar och kommer att fortsätta med det framåt. 

– Det är jättekul. Man har saknat alla kunder och den biten. Sedan har man inte saknat jobbet vi hade med att hämta allting, berättar Cecilia Hederud.

undefined
Cecilia och Daniel Hederud tömmer sina lager och arrangerar loppis efter flera års uppehåll. "Det är roligt. Vi har saknat alla", berättar Cecilia Hederud.

2021 tvingades hon och Daniel Hederud att sälja Mörlunda Loppis. En loppis som de startade efter flytten från Tuna och som med åren växte sig större och större. Från början inhystes den i före detta järnaffären men 2018 flyttade den in i den 200 kvadratmeter stora ladan. Men med den tilltagande populariteten ökade också belastningen för paret och beslutet togs att sälja på grund av hälsoskäl.  

 – Det var jättejobbigt och blev verkligen ett tomrum efter att vi sålt det. Men av hälsoskäl kunde vi inte driva det vidare, berättar Cecilia Hederud.

Loppisen togs över av Joan Rebellion Schwartz och Niclas Schwartz. I mars 2022 flyttade de Mörlunda Loppis till större lokaler i den gamla stolfabriken på Stationsvägen i Mörlunda. Ladan tömdes och blev tillgänglig. Nu passar Cecilia Hederud och Daniel Hederud på att öppna upp loppis där igen. 

undefined
Under lördagar i sommar blir det igen loppis i ladan bakom kyrkan i Mörlunda.

Hur kommer det sig att ni öppnar igen?

– Vi säljer ut vårt lager. Vi har prata om det ända sedan i höstat att vi måste ta tag i det. Sedan bestämde vi oss i slutet av maj. 

Hur länge har ni öppet?

– Det blir nog hela sommaren i alla fall. Vi hade två hus i Mörlunda. I det ena var det lager på hela nedervåningen. Sedan hade vi två hus till som vi hade lager i. Så vi har samlat på oss en hel del. Det är allt mellan himmel och jord.

Har loppisen nu något namn?

– Vi har funderat på det. Men folk är så vana med att det heter Mörlunda Loppis. Så vi har valt att inte ha något namn utan bara kalla det "loppis". 

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det har bara varit positivt. Många kommer bara för att prata, för gemenskapen. Alla tycker det är "Toppen", "Underbart" och "Hoppas ni blir kvar nu".

Kan den bli permanent igen?

– Nej, där får vi tyvärr göra folk besvikna. Om vi inte blir väldigt bitna över sommaren. Men det är inte tänkt att det ska bli permanent. 

Tror du att det kommer bli svårt att släppa igen?

– Kanske. Samtidigt är folk mer medvetna om att vi inte orkar hur mycket som helst. Förr sa vi inte nej till någon utan vi sa alltid "Det fixar vi". Nu måste hälsan få gå först.

Daniel och Cecilia Hederud är tillbaka med loppis i Mörlunda. "Men det är bara tillfälligt", säger Cecilia Hederud.
Daniel och Cecilia Hederud är tillbaka med loppis i Mörlunda. "Men det är bara tillfälligt", säger Cecilia Hederud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!