Säsongsstart enligt plan för Vimmerby Adventure Park

Sommarens start hos Vimmerby Adventure Park har hitintills gått som förväntat sett till antalet besökare. Nu hoppas ägaren Peter-Anner Hendrix på ett starkt juli, men han tror att den svenska kronans status kan komma att påverka utfallet. Åt vilket håll återstår att se.

Peter-Anner Hendrix gissar att den svenska kronans status kan påverka hur många gäster som kommer till parken den här säsongen, antingen på gott eller på ont.

Peter-Anner Hendrix gissar att den svenska kronans status kan påverka hur många gäster som kommer till parken den här säsongen, antingen på gott eller på ont.

Foto: Elin E Elmström

Södra Vi2023-07-09 08:45

Med sommaren i full gång har turisterna börjat trilla in på besöksmålen runt om i kommunen. Hos Vimmerby Adventure Park utanför Södra Vi har högsäsongen inte dragit igång riktigt än. I juni hade de strax under 800 betalande besökare.

– Vi hade ungefär samma antal besökare förra året och även året innan, säger Peter-Anner Hendrix, parkens ägare och VD på Vimmerby Adventure AB.

Det innebär att resultatet hittills går i linje med deras målsättning för säsongen, vilket är att ha samma omsättning som förra året.

Hur stor var omsättningen förra året?

– Cirka 1,5 miljoner kronor.

Är inte 800 besökare på en månad relativt få?

– Jo, men det var i juni och det brukar vara en lugn månad. Säsongen börjar ordentligt nästa vecka för mig, det är samma sak varje år.

Peter-Anner Hendrix förklarar att parken främst brukar ha besökare från det omkringliggande området, så som Västervik, Nässjö, Eksjö och Linköping, men att det också kommer en hel del besökare från Stockholm där ryktet om parken verkar ha spridit sig.

Nu när den svenska kronan är svag i jämförelse med euron tror han att de kommer att få fler besökare från utlandet, till exempel från Tyskland, och kanske även fler svenska besökare om färre väljer att åka utomlands och väljer besöksmål inom landet istället.

– På det sättet är ju det bra för oss. Men om ekonomin blir alldeles för dålig kanske folk inte spenderar pengar på nöjen som det här alls, så då kan det ju bli sämre. Det är lite svårt att säga hur sommaren kommer att bli.

Normalt sett tar parken emot ungefär 3 000 besökare under juli månad. Det är en siffra som de hoppas nå upp till även i år.

Hur mycket påverkas besökarantalet av vädret?

– Jättemycket! Förra året hade vi en vecka när det var väldigt varmt och då hade vi kanske hälften av omsättningen vi hade förväntat oss, eftersom det var för varmt. Samma sak är det när väderprognosen säger att det ska komma regn, då kommer betydligt färre människor hit än när det är bra väder. Regn är alltid dåligt för oss.

I fjol hade äventyrsparken en stark sommar, trots vissa varma perioder. Hur det blir i år återstår att se.

I juli brukar parkens besökarantal ligga närmare 3000 personer.
I juli brukar parkens besökarantal ligga närmare 3000 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!