Kommunen betalade 100 000 kronor för kartläggningen

Prislappen för kartläggningen landade på drygt 100 000 kronor, en kartläggning som kommunen sedan valde att inte följa rekommendationen från. Samtidigt menar medarbetarna att arbetsmiljön innan splittringen var förbättrad.

"När vi fattar beslut i ett förändringsarbete så väger vi samman flera olika delar. Däribland är arbetsplatskartläggningen en del", säger verksamhetschef Hanna Revelj Westrin om varför kommunen valt att frångå rekommendationen i kartläggningen.

"När vi fattar beslut i ett förändringsarbete så väger vi samman flera olika delar. Däribland är arbetsplatskartläggningen en del", säger verksamhetschef Hanna Revelj Westrin om varför kommunen valt att frångå rekommendationen i kartläggningen.

Foto: Montage

Södra Vi2022-04-08 06:00

Vimmerby Tidning har tagit del av fakturan för arbetsplatskartläggningen vid Södra Vi hemtjänst gjord av Avonona Företagshälsa. Där landar notan på 103 938 kronor inklusive moms. 

– Vi har gjort en beställning till vår avtalade företagshälsovård. Vi använder vår företagshälsovård när behov finns och här har behov funnits, säger verksamhetschef Hanna Revelj Westrin.

Men trots det föreliggande behovet väljer ändå kommunen att frångå den slutliga rekommendationen för rapporten. En rekommendation som inte handlar om splittring utan istället en satsning på personalgruppen.

– När vi fattar beslut i ett förändringsarbete så väger vi samman flera olika delar. Däribland är arbetsplatskartläggningen en del. Andra är riskbedömningar och tidigare pågående förändringsarbeten. 

För personalen vid Södra Vi hemtjänst kom beskedet om splittring som en blixt från klar himmel – för dem har arbetssituationen förbättrats sedan kartläggningen – något som Avonova själva tar upp i rapporten.

– Det finns inget sånt längre och har inte varit så på länge. Det var när vi var stressade, slutkörda och underbemannade. Alla säger att det är bra nu, säger en anonym medarbetare.

Kartläggningen är daterad till 26 november 2021 men ni menar att den inte stämmer länge?

– Den påbörjades ju redan 2019 och togs upp igen i augusti 2021. Då var vi helt slutkörda och all personal fick inte heller prata, bara drygt hälften kallades. Vi har önskat att man gör en helt ny utifrån nuläget men då svarar kommunen att "nu ska vi göra klart det här först". 

Medarbetare berättar för Vimmerby Tidning att de har förstått det som att de efter detta aldrig mer tillåts att arbeta i Södra Vi hemtjänst.

– Vilka som anställs framledes är upp till anställande chef att bedöma, säger Revelj Westrin.

Vill chefen anställa någon av de tidigare medarbetarna får den därmed göra det?

– Enhetschef bedömer vem som ska anställas.

Varför kan du inte svara ja eller nej?

– Enhetschef får bedöma vem som ska anställas utifrån urval, säger Revelj Westrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!