Anna och Violeta om flytten till Storebro

För knappt en månad sedan berättade Anna och Violeta, de ukrainska tonåringarna, att de längtade efter att få ett eget boende med sina familjer. Nu har Vimmerby Tidning träffat dem i deras nya hem i Storebro.

Violeta Brovko (till vänster) och Anna Volosheniuk är glada för att ha fått flytta in i lägenheter i Storebro tillsammans med sina familjer.

Violeta Brovko (till vänster) och Anna Volosheniuk är glada för att ha fått flytta in i lägenheter i Storebro tillsammans med sina familjer.

Foto: Sofie Olsson

Storebro2022-07-02 19:00

– Det är väldigt bra. Vi väntade länge och lyckligtvis har vi nu vår egen lägenhet. Det är väldigt bra nyheter för oss. Vi är glada att ha det här, säger Violeta Brovko och kusinen Anna Volosheniuk håller med:

– Nu har vi en väldigt fin lägenhet och det är väldigt bekvämt för oss, för min mamma, min bror och mig.

undefined
"Orten är väldigt liten men vi är glada att vi har den här lägenheten och det är väldigt bekvämt och fin natur här", säger Anna (till vänster) om första veckan i Storebro. Till höger syns Violeta.

Sedan början av mars har de bott hemma hos en privatperson i Vimmerby. Dagen innan midsommarafton flyttade de in i varsin lägenhet, tillsammans med sina respektive mammor och med Annas lillebror. De blev de första ukrainska flyktingarna att bo i det hyreshus som kommunen avsatt i Storebro. Än så länge är det ganska tomt i hyreshuset, förutom de två kusinernas familjer bor ytterligare en person. Men Anna och Violeta ser fram emot att det ska komma fler ukrainare.

Situationen i hemlandet är inte bra, förklarar Violeta;

– För några dagar sen så sköt Ryssland 40 raketer in i Ukraina. Många människor blev dödade och hus blev förstörda.

Deras pappor är kvar i landet och kontakten sker dagligen.

– Lyckligtvis är de ok, säger Violeta. 

För drygt två veckor sedan började deras första sommarlov i Sverige. På schemat står att plugga svenska, men också helt vanliga sommarlovsaktivteter för två tjejer i 15- och 16-årsåldern.

– Vi vill åka till andra städer och platser. Vi kommer gå till sjön och bada eftersom det är så varmt, säger Anna. 

undefined
Vimmerby Tidning besöker Anna och Violeta i Storebro, där de just nu har sommarlov. Närmast på agendan är att skaffa badkläder och ta ett dopp i dammen i Storebro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!