Dubbelt upp – Storebro blir med loppis och turistboende

Entreprenören Anki Beijerbergen van Henegouwen har precis flyttat tillbaka till trakterna efter att länge varit bosatt i Stockholm. Nu slår hon på den stora trumman och öppnar både en antikvitetsbutik och ett Bed and breakfast i Storebro.

Anki Beijerbergen van Henegouwen lämnade Storebro för Stockholm för 30 år sedan, men har många kompisar kvar och fortfarande en stor kärlek för orten.

Anki Beijerbergen van Henegouwen lämnade Storebro för Stockholm för 30 år sedan, men har många kompisar kvar och fortfarande en stor kärlek för orten.

Foto: Johannes Widergren

Storebro2023-02-25 07:30

I många år har Anki Beijerbergen van Henegouwens haft en fastighet i Storebro i sin ägo, kopplat till hennes företagande. Den ligger i anslutning till ett hus som tidigare tillhört hennes far, men som hon själv köpte efter hans bortgång under sensommaren. Det är på den platsen hon till våren öppnar Bed and breakfast kombinerat med loppis. I anslutning till loppisen kommer hon också att ha café.

– Det ligger längs 34:an på Järnvägsgatan 10. Man ser det från vägen när man kör mellan Vimmerby och Hultsfred.

undefined
"Här ska vara en liten lounge. Det ska inte bli någon klassisk vandrarhems-känsla utan det ska vara lyxigare och fräschare", säger Anki Beijerbergen van Henegouwen när hon visar runt i gästboendet.
undefined
Här, till höger innanför entrén, kommer receptionen at ligga.

I skrivande stund är Beijerbergen van Henegouwen i full färd med att renovera för att kunna dra igång verksamheten. I en och en halv månad har hon jobbat mer eller mindre dygnet runt med att tömma och renovera huset. Det är ett stort projekt och hon har bland annat bytt kök och håller nu på att fixa alla rum i huset.

undefined
"Min förhoppning är att kunna öppna loppisen första april, men i värsta fall blir det den femtonde. Bed and breakfast kommer nog igång första eller femtonde maj någonstans där. Jag jobbar som ett jehu för att få ihop det, säger Anki Beijerbergen van Henegouwen

– Min förhoppning är att kunna öppna loppisen första april, men i värsta fall blir det femtonde. Bed and breakfast kommer nog igång första eller femtonde maj någonstans där. Jag jobbar som ett jehu för att få ihop det, säger hon och skrattar.

undefined
Ett av rummen som gäster kommer att kunna hyra.

Hur många rum kommer att hyras ut?

– Det kommer att bli sammanlagt sju rum och en lägenhet. Fem rum uppe på övervåningen och två på undervåningen. Sen håller jag på att bygga en stor veranda och sådär, så det kommer bli fint hoppas jag. 

undefined
I källaren kommer det att finnas två "hundrum" för de som vill semestra med sina fyrbenta vänner. Gästerna hit har en egen ingång till boendet.
undefined
I källaren finns också ett stort rum med en bar och ett biljardbord. I nuläget saknar verksamheten alkoholtillstånd, men det är något som Anki Beijerbergen van Henegouwen planerar att försöka ordna i framtiden.

Hon berättar att det hon jobbar med är ett funkishus, vilket gör det perfekt för ändamålet då det är väldigt smidigt att fixa till rummen. Det mesta av renoveringen sköter hon själv, men lite hjälp tar hon utifrån. Till exempel har hon haft en kille inne som hjälpt till med köken.

– Jag gör jättemycket själv. Jag har jobbat mer händigt än något annat och har byggt och renoverat tidigare så jag har en del tidigare erfarenhet av det, säger Anki Beijerbergen van Henegouwen.

undefined
I den här fastigheten på tomten, där Anki Beijerbergen van Henegouwen också just nu bor, kommer loppisen att öppna.
undefined
På loppisen som Beijerbergen van Henegouwen öppnar i Storebro kommer en del prylar som finns kvar efter stängningen av Lloyds Antik och Secondhand att säljas, men hon berättar också att hon har en hel del prylar från annat håll att fylla upp butiken med.

När allt drar igång är tanken att hon ska anställa två personer som tar hand om boendedelen, medan hon själv sköter loppisen. I den delen verksamheten ska hon samarbeta en hel del med antikveteranen Lloyd Eriksson, som nyligen lagt ner sin egen butik. Utöver det har hon en hel del prylar som hon ärvt av sina föräldrar, och dessutom har hon tömt alla sina lager i Stockholm efter företag hon drivit inom både bygg och båt.

– Lloyd blev jätteglad när jag hörde av mig till honom, för innerst inne är han nog inte redo att sluta med antikviteter. Om han köper dödsbon har vi tänkt att han kan ta dyrgriparna så kan jag ta det andra ungefär.

På det sättet kommer två lokala antikhandlare med olika nischer att hjälpa och komplettera varandra. Eriksson själv betonar dock att han inte kommer ha något med Storebroföretaget att göra, utan bara hjälpa till att få in grejer till butiken.

undefined
"Det här med Bed and breakfast kommer nog vara som störst under juni, juli och augusti", säger Anki Beijerbergen van Henegouwen.
undefined
Planen är att också ta emot gäster som kommer med husbil och att de då ska kunna parkera på den stora gräsmattan i asnlutning till loppisen, där husbilsgästerna då också kommer att ha tillgång till toalett och dusch.

För framtiden har Anki Beijerbergen van Henegouwen flera idéer för verksamheten. Bland annat vill hon försöka få alkoholtillstånd och servera middagar på kvällarna. Hon har också, berättar hon, vänner i musikbranschen och vill gärna få dit band som spelar.

Vad tycker Storebroarna om din satsning? 

– De är jättepositiva och glada. Det här är ju ett promenadstråk och många kommer och stannar och säger att de tycker att det är så kul att jag gör det här, säger Anki Beijerbergen van Henegouwen.  

Ett av hörnrummen på ovanvåningen har två stora fönster och ett rejält ljusinsläpp.
Ett av hörnrummen på ovanvåningen har två stora fönster och ett rejält ljusinsläpp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!