Ukrainska medborgare fick tidigare åka gratis inom kollektivtrafiken i Kalmar länstrafik men det togs bort den sista oktober och beslutet har redan hunnit slå hårt mot dem som bor på flyktingboendet i Storebro.
Tatiana Simashkevych berättar att hon och de andra flyktingarna från Ukraina gör allt de kan för att hålla nere kostnaderna – om de kan köper de maten till extrapris och tidigare har de tagit bussen in till centrala Vimmerby där de finns flera större matbutiker där priset är något lägre än där de bor.
– Jag åker inte lika ofta nu och försöker att inte använda transport. Nu måste vi tänka på både på kostnader för transport och vinterkläder.
Beslutet om att resorna inte längre är gratis för dem genom KLT fattades i mitten av oktober av Regionsamverkan Sydsverige.
Regionrådet Peter Vretlund (S), med ansvar för regional utveckling och kollektivtrafik, berättar att gratisresorna i deras regi var en initial insats under första skedet av flyktingmottagandet.
Han är beklämd över flyktingarnas ekonomiska situation och vill att Migrationsverket bistår med medel så att de kan åka gratis.
– Vi i regionerna håller på att skriva ett brev till Migrationsverket om att de måste ta sitt ansvar. Jag tänker att de ska möjliggöra att de ska kunna åka på något sätt.
De ukrainska flyktingarna kan ansöka om ekonomiskt stöd hos Migrationsverket. Eftersom det inte ingår mat i boendet i Storebro så kan de få 71 kronor per dag om de är vuxna och ensamstående, 61 kronor om de delar hushållskostnader.
Barn mellan elva till 17 år får 50 kronor.
De flyktingar som Vimmerby Tidning möter i Storebro har alla barn, allt från spädbarn till tonåringar.
Julia Brovko berättar att stödet hon får brukar räcka till att täcka kostnaderna för halva månaden. Hon har ett barn i tonåren och ett litet barn – ett tredje är på väg.
– Jag har snart två med blöjor och är orolig för den kostnaden.
Julias och systern Olga Volosheniuks döttrar Violeta och Anna går på Vimmerby gymnasium.
– De får skolmat och som tur är åker de buss gratis, säger Olga.
Summan för dagsersättning via Migrationsverket har varit densamma sedan år 1994.
En alltför låg summa enligt flyktingssamordnaren Mats Lundberg – särskilt nu när de inte längre kan åka gratis med KLT.
– Det är förfärligt. Alla vi som jobbar med flyktingarna tycker att det är för lite.
Vimmerby Tidning har pratat med Migrationsverket om summan för dagersättning för flyktingarna och kollektivtrafik.
Hur tänker ni gällande att de måste stå för resor med kollektivtrafik själva?
– Jag vet att man kan söka bidrag för det. En familj kan få ett månadskort och det är behovsprövat. Det handlar om hur långt man bor från exempelvis mataffärer och service, säger presskommunikatören Karl Lindberg.
Han säger att det inte alltid är lätt att nå ut med informationen om att de kan ansöka om detta bidrag och enligt Karl Lindberg kan de även ansöka om ekonomiskt stöd för vinterkläder.
I samband med att många sökte asyl i Sverige 2015 försågs flyktingarna med busskort genom Migrationsverket.
Vimmerby Tidning frågar varför dagersättningen har varit densamma sedan 1994 med tanke på att flera uttrycker att den är för låg.
– Den sänktes år 1994 som ett politiskt beslut och regeringen har ingen avsikt att höja den.