Nathalie brinner för hovslageri

Nathalie Varenstål, 34 år, från Vimmerby brinner för hovslageri. Hon har eget företag, har tävlat både VM och SM, och ska nu vidareutbildar sig inom yrket. "Det är så kul. Jag vill nypa mig i armen ibland", berättar hon och erkänner att hon inte ens kan låta bli på semestern.

"Min vision på sikt är att ta mästarbrev men först måste man ha sex års yrkeserfarenhet", säger Nathalie Varenstål.

"Min vision på sikt är att ta mästarbrev men först måste man ha sex års yrkeserfarenhet", säger Nathalie Varenstål.

Foto: Siddy Johannsdottir

Storebro2023-07-17 20:00

Efter att ha bott i Australien flyttade Nathalie Varenstål hem till Sverige för några år sedan. Här utbildade hon sig till hovslagare och har sedan början av 2022 drivit företaget Hovslageri Varenstål AB med bas i Tobo utanför Storebro. 

– Just det här att forma varmt järn och få det att passa ihop som en pusselbit med hästen. Så att den får en bra plattform att stå på och kan fungera på bästa sätt, det är speciellt, berättar hon och fortsätter;

– Det är ett hantverk och en livsstil. Vill man bara tjäna pengar så kanske man ska välja ett annat yrke. Det är tungt och man måste verkligen brinna för det. 

undefined
"Det är viktigt att man är ödmjuk inför uppgiften. Alla hästar är så olika och det händer saker hela tiden. Jag tycker det är viktigt att samarbeta och hålla en dialog med kunden, och veterinär. Jag träffar deras häst ungefär var sjunde vecka. De träffar den varje dag", säger Nathalie Varenstål. Hon åker ut och skor med sin portabla smedja.

Även om det bara gått ett år och några månader sedan hon gick klart utbildningen och med godkänt gesällbrev så har hon nästan fullt. Bland annat skor hon nu hästar som deltar på Falsterbo Horse Show.

 – Jag har legat lågt och ökat successivt genom rekommendationer, berättar hon.

undefined
"Det är fortfarande så kul och jag utvecklas hela tiden. Jag tävlade SM nu under nationaldagen. Det gick inte lika bra som förra året då jag kom tvåa i totalen och jag vann finalen i skoningsklassen som lärling. Sedan fick jag också pris för bästa skodda hov. Det var väldigt mäktigt. I år klantade jag mig lite så jag slutade som femma i totalen. Jag kanske hade lite för stora förväntningar efter förra året. Men jag är ändå väldigt nöjd med min prestation, det är roligt att ta sig till final", berättar Nathalie Varenstål.

Men för Nathalie räcker det inte med att jobba heltid. För att utvecklas väljer hon att delta på hovslagningstävlingar och har redan hunnit tävla på flera större. Bland annat på Gotland farrier challenge, SM två gånger och VM i England. 

– Det känns bra med ett mål. Det är så lätt att man bara jobbar på. Med tävlingar kommer man iväg, träffar kollegor och blir bedömd på sitt arbete. Det lär man sig av. Vi har så få utbildningar i Sverige så det är ett sätt att hålla igång sitt hantverk.

undefined
"Om man ska tävla gäller det verkligen att man lägger ner tid utöver att man jobbar heltid. Det är tungt arbete och sedan ska man komma hem och ställa sig i smedjan och banka järn", berättar Nathalie Varenstål. På bild hennes smedja.

Nathalie har även valt att vid sidan av jobbet och tävlingarna börja studera vidare. 

– Jag känner att det är lika bra att köra på och kommer tillsammans med ett gäng göra det engelska diplomat, det engelska gesällbrevet kan man jämföra det med. Det kommer bli väldigt tufft men kul. Här i Sverige har vi en 3-årig grundutbildning till hovslagare. I England har de 4 år och standarden är väldigt hög. Med rätt inställning, upplägg och driv hoppas jag på att det kommer gå bra. 

undefined
"Min vision på sikt är att ta mästarbrev men först måste man ha sex års yrkeserfarenhet", säger Nathalie Varenstål.

Intresset för hovslageriet är så starkt att hon inte ens kunde hålla sig från det under sin tre veckor långa semester i Australien. 

– Jag åkte ner i februari för att hälsa på kompisar och få lite sol och värme. Men kunde inte hålla mig. Så jag sökte upp en hovslagarbutik och frågade om de hade tips på någon som jag kunde få hänga på. Hovslagaren jag kom i kontakt med smider alla skor han spikar på och är jätteduktig. Så det blev en väldigt rolig upplevelse. Nu ska de ha en tävling där i oktober som jag är väldigt sugen på att vara med på. 

undefined
"Jag ser det inte som konkurrens utan tänker mer att vi är som kollegor. Att det är bra att man håller ihop och hjälps åt. Jag råkade till exempel skära upp min tumme innan midsommar och fick sy fyra stygn. Då står man där och har hästar som vill ha pedikyr. Mycket kan hända i det här yrket, man är sårbar på det sättet", säger Nathalie Varenstål.

Samtidigt som drivet att bara köra på är starkt har Nathalie sett på nära håll att det är viktigt att hitta en balans. 

– Det är coolt att känna att jag fått upp tempot och till exempel kan sko sju hästar på en dag. Sedan är det inte bra att göra det alltid utan man får vara försiktig. Jag har en kollega som precis gått in i väggen. Så man får se till att tänka på den aspekten också.

Vad har varit din största utmaning?

– Varje häst är en utmaning, varje häst är unik, oavsett om den ska vara skodd eller verkas för barfotagång, och ingen hov är den andra lik. En utmaning är också många mil i bilen, att allt ska fungera, planera dagar, sköta kundkontakt, ha jour, fakturera, köpa in material. Att driva företag är en utmaning och att hitta en balans, men det är också häftigt att få vara sin egna chef och få arbeta med så fina djur. 

undefined
"Jag är väldigt tacksam över den fina utbildningen på BYS hovslagarskola och att jag fick gå min lärlingstid hos mäster Garbriella Larnebring", berättar Nathalie Varenstål. 2022 gick hon klart utbildningen med ett godkänt gesällbrev samt stipendium från skolan för högst bedömda resultat på sin gesällskoning.
Nathalie Varenstål

Ålder: 34

Bor: Tobo, utanför Storebro

Familj: Bor tillsammans med min Sambo 

Utbildning: BYS hovslagarskola, 3 år. 

Meriter: Har deltagit och varit finalist i division 3 på SM i hovslageri både 2022 och 2023. Var med i lärlingslandslaget på VM i England 2022. Har deltagit på Gotland farrier challenge 2021 och 2022 kammades det hem pris för bästa verkade hov för debutanter.

Kommande: Kommer delta på TNT Hovslagartävling i Alingsås. 

Bästa minnet: SM 2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!