Polischefen: "Sällsynt att poliser behöver skjuta"

"Det är tämligen sällsynt att poliser behöver skjuta vid ingripanden." Det säger Anders Pleijel, chef för lokalpolisområde Västervik, efter den tragiska händelsen i Storebro där en polis avlossade skott mot en man som senare avled.

Lokalpolisområdeschef Anders Pleijel har bara varit med om ett tillfälle tidigare där en polis i lokalpolisområdet tvingats avlossa skott med sitt tjänstevapen.

Lokalpolisområdeschef Anders Pleijel har bara varit med om ett tillfälle tidigare där en polis i lokalpolisområdet tvingats avlossa skott med sitt tjänstevapen.

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson

Storebro2022-12-27 12:45
undefined
Anders Pleijel är chef för lokalpolisområde Västervik där Vimmerby kommun ingår. Han säger att de poliser som var inblandade i fredagskvällens skottlossning i Storebro får det krisstöd de behöver.

– Att man behöver ta upp sitt tjänstevapen och göra det redo händer väl då och då, men att man tvingas skjuta har jag bara vara med om en gång tidigare i lokalpolisområdet. Det var en polis som sköt mot en knivbeväpnad man i Västervik 2016, säger Anders Pleijel, som snart varit chef för polisområdet i åtta år.

Han berättar att den polisman som använde sitt vapen i Storebro togs ur tjänst efter den dramatiska händelsen kvällen före julafton.

– Han är borta från tjänst sedan det inträffade, så att det som hänt får sjunka in. Hur länge det blir så beror på hur han mår. Jag ska själv ha samtal med honom och kollegan som var med senare idag (tisdag), säger Anders Pleijel.

undefined
En polis skadades i huvudet och en polis avlossade skott med sitt tjänstevapen vid ett ingripande i Storebro sent på fredagskvällen.

Han berättar att polisen har rutiner att jobba efter vid händelser av det här slaget.

– Vi har en krishantering som träder i kraft på en gång med avlastningssamtal och allt stöd som de involverade känner att de behöver. Det blir också genomgång och rapport till Arbetsmiljöverket, säger han. 

I fjol avlossade polisen 21 skott mot personer eller mot fordon i samband med ingripanden och vid 18 fall sköt man varningsskott. Det framgår av polisens statistisk som avser hela landet. Under 2021 avled två personer i samband med att polisen avlossade skott.

Utöver polisens krishantering utreds också själva händelsen. Det görs av en speciell enhet inom åklagaremyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!