Ägg i påsk – så mycket ägg levererar lokala företaget

Vi gjorde ett besök hos Storebro Ägg inför påsken – äggens högtid.

Nadia Al-Doori och Haythem El-Amri utanför äggboden.

"Vi brukar få tackord skrivna i äggboden. Man blir glad att de uppskattar äggen", säger El-Amri som äger och driver Storebro Ägg.

Nadia Al-Doori och Haythem El-Amri utanför äggboden. "Vi brukar få tackord skrivna i äggboden. Man blir glad att de uppskattar äggen", säger El-Amri som äger och driver Storebro Ägg.

Foto: Johanna Rotebäck

Storebro2022-04-11 18:00

Den 1 november 2020 tog Haytham El-Amri över hönseriet i Storebro. Nya namnet blev Storebro ägg och från att aldrig ha arbetat med höns är vanan nu väl inarbetad när Vimmerby Tidning träffar El-Amri och hans fru Nadia Al-Doori ute vid äggboden. 

– Det går jättebra. Vi levererar fem pallar med ägg varje vecka till Gotlandsägg, det är 45 000 ägg, säger Haytham El-Amri.

Hönsen i Storebro är frigående både ute och inne men på grund av ett luftburet virus är de just nu enbart inne. De äter också ett specialfoder som är sojafritt, något som både är ett krav från Gotlandsägg men som också ger äggen en bättre smak.

– Det är inte svårt att få tag på foder men det har blivit väldigt dyrt då de har höjt priserna mycket. Men det märks i smaken på äggen. De blir mycket godare och det uppskattas av kunderna.

Någon direkt extra produktion till påsk blir det inte. Istället är det dags för en ny omgång höns.

– De måste slaktas efter 90 veckor och jag har beställt nya. Så nu ska vi städa ur och förbereda för de nya hönsen.

Hur många höns blir det i nästa omgång?

– 8 600, det är också vad stallarna här får ta.

undefined
Nadia Al-Doori hjälper till med äggverksamheten när hon är ledig från sitt jobb. Inför påsk har hon och barnen målat ägg som går att köpa i äggboden. När Vimmerby Tidning är på besök kommer en kvinna och köper en hel kartong med bara färgglada ägg. "Jag blir så glad när kunden blir glad", säger Nadia med ett leende.

Storebro Ägg har idag byggt upp en stabil verksamhet men det finns inte några direkta planer på att utveckla ytterligare.

– Nej inte nu. Min tidigare kompanjon gick i pension och flyttade så jag jobbar själv här. Det är svårt att hitta personal och jag har min familj och mina två barn som jag vill ge tid till också, säger Haytham El-Amri.

Äggen är naturligt vita och det är sällan de behöver rengöras innan packetering. "Vi städar hos hönsen varje vecka och det gör att äggen är väldigt rena", säger Nadia Al-Doori.
Äggen är naturligt vita och det är sällan de behöver rengöras innan packetering. "Vi städar hos hönsen varje vecka och det gör att äggen är väldigt rena", säger Nadia Al-Doori.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!