Ägaren medger att hen dumpat de döda kalvarna

Vimmerby tidning har pratat med ägaren till de döda kalvarna som dumpats i naturen. – Jag vet att det är olagligt, säger hen.

En anonym tipsare hörde av sig till tidningen efter att ha fått 
syn på kalvarna när hen körde förbi platsen i förra veckan,

En anonym tipsare hörde av sig till tidningen efter att ha fått syn på kalvarna när hen körde förbi platsen i förra veckan,

Foto: Johannes Widergren

Tuna2021-05-12 18:00

Döda kalvar har hittats slängda i ett dike i skogen utanför Tuna i Vimmerby kommun. De har angripits av rovdjur och är fullt synliga från grusvägen intill. En otäck scen att bevittna, tyckte en anonym tipsare. En av kalvarna som dumpats var märkt med en gul bricka i örat och via den kunde Vimmerby Tidning ta reda på vem som står som ägare till djuren. Personen medger att hen lagt kalvarna i diket.

– Ja, vad är det med det? Det är dödfödda kalvar och jag har gett dem till rovdjuren, säger ägaren.

Är du medveten om att det är olagligt att göra så?

– Jag vet att det är olagligt, men vad ska man göra? Människan lever i en fantasivärld nuförtiden. Visst, jag kan gräva ner dem, men är det inte bättre att rovdjuren får dem i stället? Det är mycket örn häromkring.

Enligt Jordbruksverket är det förbjudet att lägga ut döda djur och biprodukter i naturen. De ska transporteras bort och tas om hand på ett smittsäkert sätt och man ska se till att rovdjur inte kan komma åt dem. De dumpade kalvarnas ägare berättar att hen alltid låter hämta fullvuxna djur som dött. 

Vimmerby kommun känner till att kalvarna dumpats men enligt polisens presstalesperson Robert Loeffel har ingen polisanmälan i ärendet landat hos dem än.

– När vi får in en anmälan utreder vi om det finns förutsättningar för att starta en förundersökning. Det blir antagligen frågan om miljöbrott eller brott mot en speciallagstiftning angående hantering av kadaver, säger Robert Loeffel.

Kalvarna ligger fullt synliga från grusvägen intill och det är ingen vacker syn. Ägaren menar att hen lagt de döda djuren i naturen som mat till rovdjur, trots att hen visste att det är olagligt.
Kalvarna ligger fullt synliga från grusvägen intill och det är ingen vacker syn. Ägaren menar att hen lagt de döda djuren i naturen som mat till rovdjur, trots att hen visste att det är olagligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!