Glögg, vantar och kultur lockar besökare till Knastorp

Hemstickade vantar ligger i tiden och ingen säger nej till varm glögg i vinterkylan. På Knastorps kulturcafé utanför Tuna får besökarna både och.

Britta Grahn, Eva Oknemark, Helen Grönfeldt, Birgitta Gillsjö, Christina Hamrin och Siv Nelson är några av de som ingår i vävsällskapet Mönstervävarna. Nätverket startade i Mönsterås men har nu medlemmar i hela Kalmar län

"Vi väver hemma men träffas regelbundet hos varandra och utbyter inspiration och tips, säger Eva Oknemark"

Britta Grahn, Eva Oknemark, Helen Grönfeldt, Birgitta Gillsjö, Christina Hamrin och Siv Nelson är några av de som ingår i vävsällskapet Mönstervävarna. Nätverket startade i Mönsterås men har nu medlemmar i hela Kalmar län "Vi väver hemma men träffas regelbundet hos varandra och utbyter inspiration och tips, säger Eva Oknemark"

Foto: Johannes Widergren

Tuna2022-12-06 20:00

På Knastorps kaffe och kultur tjuvstartar man julen och både första, andra och tredje advent har det varit och ska bli julafton på torpet. Hör möts man av ett julpyntat hus, underhållning med julvisor och besök av tomten. 

– Vi har ganska litet och det blir fullt snabbt, men det har varit drag. Vi har gjort liknande tidigare år men inte riktigt på samma sätt. Det har varit jättetrevligt, säger Kicki Willysson som driver verksamheten.

undefined
"Jag tycker att det är roligt att lyfta olika slags hantverk, det finns en enorm skicklighet hos människor", säger Kicki Willysson som driver Knastorps kaffe och kultur.

Förutom pyntet hänger också en installation med hemstickade vantar på väggarna och på måndagen höll caféet öppet för att fler skulle kunna ta del av den. På plats fanns också vävsällskapet Mönstervävarna, som stickat flera av vantarna, för att berätta mer om de olika teknikerna bakom årets julklapp.

– Jag hade börjat med det här innan det blev klart att det stickade plagget är årets julklapp, så det är kul att det verkligen blev rätt. Jag tycker att det är roligt att lyfta olika slags hantverk, det finns en enorm skicklighet hos människor, säger Kicki Willysson.

undefined
Vantarna i installationen är stickade av olika stickare från närområdet. Några av dem av en dam vid namn Märta Dahl, som bodde i Tuna men gick bort på 70-talet. Hon var duktig på att skapa vackra stjärnmönster på sina vantar.
undefined
I installationen finns flera olika tekniker, mönster, garner och färger representerade. "Jag gillar mönsterstickade vantar i två olika färger, de är mina favoriter", säger Eva Oknemark från Mönstervävarna.

Några av vantarna är stickade av Märta Dahl, som bodde i Tuna men gick bort på 70-talet. Eva Oknemark från Mönstervävarna berättar att hon själv har stickningen som hobby, för att hålla igång händerna vid sidan av vävningen, och att det märks att handarbete blivit mer och mer populärt.

– Äntligen! Unga kvinnor i 20- och 30-årsåldern stickar jättemycket nu. Jag gillar mönsterstickade vantar i två olika färger, de är mina favoriter, säger hon.

undefined
"Det har varit uppskattat! Vi har ganska litet och det blir fullt snabbt, men det har varit drag", säger Kicki Willysson om de små "julaftnarna" på Knastorp, som man bjudit in till på adventssöndagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!