Småskolorna kan hotas på nytt: "Det kan inte komma som en smäll"

Majoriteten har lagt korten på bordet och på korten står att man återigen vill utreda småskolorna. Hur liten kan en skola egentligen vara? Föräldraföreningen i Tuna menar att de fått ett löfte om att deras skola inte ska försvinna. "Om vi lägger ner skolorna skulle en stor del av Tunas attraktionskraft gå förlorad", säger föreningens sekreterare Michael Olsson.

Michael Olsson är talesperson för föräldraföreningen i Tuna. "Att lägga ner Tuna skola skulle gå emot det faktum att vi till skillnad från Vimmerby faktiskt befinner oss i en expansion", säger han.

Michael Olsson är talesperson för föräldraföreningen i Tuna. "Att lägga ner Tuna skola skulle gå emot det faktum att vi till skillnad från Vimmerby faktiskt befinner oss i en expansion", säger han.

Foto: Privat / Arkiv

Tuna2024-09-13 06:00

Kommunens ekonomi är hårt ansträngd och majoriteten presenterade tidigare i veckan ett budgetförslag för 2025, med plan för 2026-2027. Bland de nya punkterna som kommunstyrelsen kommit med för att få rätsida på ekonomin finns uppdraget att utreda hur liten en skola egentligen kan vara. I en intervju säger Helen Nilsson (S): "Vi stänger inga dörrar, vi gläntar lite på dem så får vi se var vi hamnar". 

– Det är tråkigt att de tar upp det igen. Det är svårt för oss. Vi kan inte göra så mycket mer just nu, säger Michael Olsson, sekreterare i Tuna föräldraförening.

Han berättar om den dialog som utspelade sig under våren mellan politikerna och invånarna i Tuna.

– Vi har protesterat jättemycket och hela bygden har verkligen gått samman. Att lägga ner Tuna skola skulle gå emot det faktum att vi till skillnad från Vimmerby faktiskt befinner oss i en expansion. Vi har befolkningstillväxt, vilket innebär ett fortsatt starkt behov av skolor. Om vi lägger ner skolorna skulle en stor del av Tunas attraktionskraft gå förlorad, det skulle påverka skatteintäkterna och därmed försvaga ekonomin, säger Michael Olsson.

undefined
Michael Olsson från föräldraföreningen talade till kommunpolitikerna under skolmötet i Tuna i januari i år, och menade då bland annat att "skolan är samhällets nav".

Han säger också att de inte fått några som helst indikationer på att skolan ska läggas ner, tvärtom menar han att det var tydligt att den inte skulle stängas efter samtalen i våras. Michael Olsson säger att han uppskattar att politikerna kom till Tuna.

– Det finns en jättefin och stark gemenskap här där alla ideella krafter bidrar utifrån sin förmåga, utan att det blir kravfyllt. Bland annat fick politikerna se vilka aktiviteter och initiativ vi har gjort och blev imponerade, till exempel av vårt växthus och vårt uteschackbräde, säger Michael Olsson.

Han tycker att politikerna måste stå vid sitt ord. 

– Det kan inte bara komma som en smäll. Det skulle gå stick i stäv med den goda dialog och de löften som gavs i våras, säger Michael Olsson.

Ett alternativ som diskuterades med politikerna var att undersöka om det finns ett intresse för elever i Vimmerby att gå i skola i Tuna. En omvänd form av "slussning".

– Man kan naturligtvis inte tvinga någon. Men attraktionen att få gå i en mindre skola menar jag är stor och jag tror att det förmodligen finns underlag för en sådan lösning som skulle vara positiv för både Vimmerby och Tuna, säger Michael Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!