300 urladdningar i nattens åskoväder

Kvällens och nattens åskoväder runt Västervik orsakade 300 åskurladdningar och flera larm om bränder.

Spektakulärt och livsfarligt. Efter ett åsknedslag kan det ligga och pyra i marken under flera dagar. Då ökar risken för skogsbränder.

Spektakulärt och livsfarligt. Efter ett åsknedslag kan det ligga och pyra i marken under flera dagar. Då ökar risken för skogsbränder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Västervik2019-07-13 12:30

Nattens åskoväder som drog över Västerviks kommun orsakade bland annat en brand i en ladugård. Åskan ihop med branden fick ortsbona på tårna och under morgonen orsakade dis tillsammans med brandröken flera larm som inte berodde på brand.

– I området kan man känna lukt från branden och då förstärker det intrycket, plus att det har åskat. Så det är givetvis klokt att larma om man är orolig. Det är helt rätt, säger Peter Helge, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Västervik.

SMHI berättar att det var två separata åskoväder som drog förbi.

– Åskovädret som drog förbi på natten verkar ha gett flest urladdningar över just Västervik. Vi registrerade 300 urladdningar under dygnet, berättar metrologen Sofia Söderberg.

SMHI räknar då både urladdningar mellan moln och ner till mark.

Kustnära områden brukar klara sig ganska bra från åska på sommaren berättar Sofia. Men framåt finns det risk för mer åska.

– Både idag och imorgon kan det förekomma kraftigare skurar med åska. Men om det hamnar just i Västerviksområdet är lurigt att säga. Tyngdpunkten för ovädret ligger mer åt sydväst.

Efter åskans framfart har räddningstjänsten begärt stöd från brandflyg för att kontrollera om det uppstår fler bränder. Men Peter Helge menar att det är relativt fuktigt i markerna.

– Det är ganska blött i skogen med bra värden. Men vi har ändå bedömt att vi vill behålla eldningsförbudet då det framåt kan bli soligt och torka upp. Så vi behåller förbudet i några dagar till för att se vad som händer med prognoserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om