I brevet (som du kan läsa i sin helhet här) går bland annat att läsa att bemanningen på avdelningarna har varit ansträngd under en längre tid. Sent i april fick personalen också reda på att de inte får de semestrar som de skulle få, utan får ändra från två semesterperioder till tre. Den första perioden börjar redan den 4:e juni och många har redan planerat sin semester utifrån det tidigare systemet.
Yvonne Hagberg är socialdemokratisk landstingspolitiker och sitter i landstingsstyrelsen. Hon är också personaldelegationens ordförande.
– Det är oerhört olyckligt att det har blivit som det blivit för personalen och det är tråkigt att beskedet om semestern kommit så sent, det tycker självklart vi också, säger hon.
Hon säger att det är bra att personalen gör sin röst hörd, på gemensamma träffar eller som nu, genom brev.
– Vi har redan bokar in ett möte i slutet efter semestrarna för att vi ska kunna följa upp det här.
Vad gör ni för att lösa det?– Vi har jobbat med flera åtgärder under en längre tid, vi har situationer på flera platser och arbetat ganska så intensivt med de här frågorna.
– Det är långsiktiga lösningar som vi hoppas ska förbättra den här situationen för personalen, säger hon.
Bland annat lyfter hon fram de så kallade utbildningsanställningarna, där man kan studera till specialistsjuksköterska på halvtid men bibehållen lön.
– Den startade vi 2015 och i dagsläget är 17 personer utexaminerade av de 26 som påbörjas.
Yvonne Hagberg nämner också att den så kallade kvarstannarbonusen, där man får pengar om man stannar tre år efter det att man blivit fastanställd.
– Vi tog också beslutet att vara med och delfinansiera grundutbildningen till sjuksköterska.
De anställda undrar om man kan ersättas för exempelvis resor man bokat som nu inte blir av?– Det bedömer jag inte att det är en politisk fråga utan upp till verksamheten att tillsammans med sina anställda komma fram till en lösning.
Vad säger du om den frustration många verkar känna?– Jag förstår att man blir frustrerad. Det är oerhört viktigt i det här läget att vi för en dialog och samverkar. De kan så klart ha bra idéer om hur vi ska lösa den här situationen.
Hon fortsätter:
– Vi måste tro att våra åtgärder ger den effekt vi vill men det kan ta tid, det är långsiktiga lösningar. Vi har tillsatt en arbetsgrupp med deltagare från arbetsgivaren och personalen som ska diskutera hur man kan lösa det här till nästa sommar.