Bilden av äldreomsorgen går isär

Under torsdagskvällen riktades Sveriges blickar mot Västervik och kommunens äldreomsorg. I SVT:s Opinion live ställde Therese Ringdahl Nilsson, rösten bakom "äldreupproret", Västerviks toppolitiker mot väggen.

Dan Nilsson (S), Tomas Kronståhl (S) och Ingela Svensson (C).

Dan Nilsson (S), Tomas Kronståhl (S) och Ingela Svensson (C).

Foto: Filip Gustafsson

Västervik2019-02-22 19:40

Historien om "äldreuppropet" började i december efter att Västerviksbon Therese Ringdahl Nilsson hälsat på sin 89-åriga mormor på ett av kommunens äldreboenden.

– När jag klev in där så ligger min sjuka mormor, som är blind, har kol och lider av panikångest, och gråter och ber till gud. Att inte känna i den stunden vore omänskligt och jag tog det väldigt hårt. Där och då kände jag att det fick vara nog, berättade hon i den direktsända debatten.

LÄS MER: Deras upprop tas upp i riks-tv

Vid sin sida hade hon undersköterskan Sanna Risell Kron som jobbar inom äldreomsorgen. I programmet berättade hon att Therese beskrivit en situation som idag kan likna en vardag inom äldrevården.

– Det är sånt som vi ser varje dag. Problemet är att vi, som är utbildade och brinner för det här, inte har tid eller möjlighet att hjälpa med livskvalitet. När vi inte kan hjälpa med grundläggande behov finns det inte en chans i världen att vi kan ge dem livskvalitet, förklarade hon.

På andra sidan av Therese Ringdahl Nilsson och Sanna Risell Kron fanns tre Västervikspolitiker. Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S), socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C) samt riksdagsledamoten och tidigare kommunalrådet Tomas Kronståhl (S). En fråga som upprorets debattörer krävde svar på var hur kommunen arbetar med äldrevårdens tystnadskultur, där anhöriga och personal inte vågar slå larm om missförhållanden. När vi når Ingela Svensson dagen efter debatten ger hon svar på frågan:

– Jag tycker inte att vi fick komma till tals speciellt mycket. Jag tror inte att tystnadskulturen är så utbredd som de påstår. Man arbetar med arbetsplatsträffar och försöker samarbeta. I en sådan organisation måste man jobba tillsammans.

För några år sedan kunde SVT-publiken se hur Västerviks äldre fick åka till Grekland. Nu handlar debatten om hur de ligger ensamma och ber till gud. Vilken är den korrekta bilden?

– Jag anser att vården i grunden är otroligt god. Det finns exempel där man tar en enorm hänsyn till de boende.

Under SVT-debatten fanns representanter från politikens alla hörn på plats i publiken. En av dem var Socialisternas Jacob Hoffsten.

– Till att börja med så är man glad över att personerna från äldreupproret lyfter de här frågorna. Jag har själv jobbat inom äldrevården och tyvärr är deras exempel inte förvånande.

Jacob Hoffsten anser att det bland annat krävs ökade resurser och bättre arbetsvillkor. När vi frågar han om vilken bild som är korrekt svarar han:

– Bägge bilderna visar ju verkligheten. Greklandsresan är väldigt fint initiativ men hör inte till vanligheterna. Vardagen är något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om