Här kan de lämna sitt matavfall

Möjligheten att sortera ut sitt matavfall är beroende på i vilket område du bor. På Markörgatan har man kunnat sortera matavfall sedan 2015.

Henrik Hallberg är en av Bostadsbolagets fastighetsskötare på Markörgatan. Här finns möjlighet för hyresgästerna att sortera ut matavfall.

Henrik Hallberg är en av Bostadsbolagets fastighetsskötare på Markörgatan. Här finns möjlighet för hyresgästerna att sortera ut matavfall.

Foto: Kristina Westring

Västervik2018-11-05 18:00

Förra veckan skrev vi om matavfallssortering. Västervik miljö och energi uppgav att det är 40 procent av villaägarna och 10 procent av hushållen i flerfamiljshus i Västerviks kommun som får sitt matavfall hämtat. Matresterna som samlas in blir till biogas i en anläggning som finns på Lucerna reningsverk. Målet är att 90 procent av alla hushåll ska sortera matavfall år 2020.

Det kommunägda bolaget Västerviks bostads AB, även kallat Bostadsbolaget, har hand om och hyr ut cirka 3 200 lägenheter i Västervik, Ankarsrum, Gamleby och Överum. I dagsläget har cirka 30 procent av dessa hushåll möjlighet att sortera ut sitt matavfall. Markörgatan i Västervik är ett av hyresområdena som har haft hämtning av matavfall sedan några år tillbaka. Där finns 300 lägenheter som har tillgång till två källsorteringsrum.

– I varje soprum har vi två bruna kärl för matavfallet och det hämtas en gång veckan, säger Henrik Hallberg, fastighetsskötare.

LÄS MER: Så slipper du avfallsäcklet

På väggen ovanför behållaren finns instruktioner om hur matrester ska sorteras på bästa sätt för att man ska slippa lukt.

– För att nå ut till alla har vi satt upp lappar på olika språk. Nya hyresgäster får alltid information om hur källsorteringen går till.

Roland Ek, även han fastighetsskötare på Markörgatan, berättar att för cirka tio år sedan var det en annan typ av matavfallssortering. Då användes en slags varmkompost.

– Men det fungerade inte. Det var ett system som skulle mala avfallet och pellets skulle tillföras. Det hamnade allt möjligt i komposten, soppåsar och plats, och då var det inte möjligt för maten att bli till mull.

Roland Ek berättar att de hade mängder med informationsmöten.

– Vi hade till och med personal som jobbade på kvällarna. Men det hjälpte inte och till slut togs varmkomposten bort, säger han.

I dag är det annorlunda. Även om fastighetsskötarna kollar i soprummen varje morgon och lägger sådant som hamnat fel i rätt behållare, upplever de att sorteringen fungerar. Av de 300 lägenheterna uppskattar de att det är mellan 30 och 40 hushåll som sorterar ut matavfallet regelbundet.

De tror att ännu mer information behövs för att fler hyresgäster ska bli motiverade.

– Vi vill att så många som möjligt sorterar ut sitt matavfall. Det är vårt mål, säger Henrik Hallberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om