Ingen mer oljesanering nödvändig

Det behöver inte göras någon ytterligare sanering efter oljeutsläppet i somras. Den bedömningen gör Västerviks kommun.

Lars Holgersson och Mattias Pettersson från kommunens miljö- och byggnadsförvaltning vid den inspektion som gjordes i förra veckan.

Lars Holgersson och Mattias Pettersson från kommunens miljö- och byggnadsförvaltning vid den inspektion som gjordes i förra veckan.

Foto: Christer Hermansson/Västerviks kommun

Västervik2019-04-02 06:00

I förra veckan var miljöinspektörer från Västerviks kommun ute och inspekterade läget i skärgården. Redan när saneringsarbetet avbröts i höstas hoppades man att arbetet skulle var färdigt. En efterbesiktning behövdes dock göras efter vintern. Olja som inte syntes tidigare kunde ha kommit i dagen.

– Resultatet var över förväntan, summerar Christer Hermansson på Västerviks kommun, efter att inspektionen är gjord.

LÄS MER: Får miljonersättning efter oljeutsläppet

LÄS MER: Försvarsministern hyllar insatsen i Flatvarp

Utöver Hermansson, har inspektörerna Mattias Pettersson och Lars Holgersson åkt runt i skärgården. De har haft hjälp av Tord och Tommy Olsson som bor i området och har bra lokalkännedom.

På några ställen hittades oljerester som man tog om hand, men det var så liten mängd att man inte bedömer att det är lönt att göra något fortsatt saneringsarbete. Naturen får göra resten.

– Det syns fortfarande spår på klipporna, och det kommer att ta tid innan de spåren försvinner, säger Christer Hermansson.

Det som är farligt och som kräver sanering är om det är så mycket olja att det klibbar. Att göra en alltför grundlig sanering är inte miljövänligt det heller.

– Längre tillbaka använde man högtryck för att spola klipporna rena efter oljeutsläpp, berättar Christer Hermansson.

Problemet var att då spolade man även bort naturliga mikroorganismer som hjälper till att bryta ner oljan.

LÄS MER: Överstyrman avstängd för vårdslöshet

LÄS MER: Sjömännen ville ha bättre mobiltäckning

När VT besökte Flatvarp för någon vecka sedan kunde klipporna se väldigt svarta ut vid vattenbrynen. Det är inte olja, enligt Christer Hermansson:

– Det är en algpåväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om