Nilsson (S) besviken över beskedet

Under tisdagen meddelade Kalmar tingsrätt att antalet förhandlingar i Västervik kommer att minska. Orsaken är ansträngd ekonomi och Dan Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, reagerade starkt på beskedet.

Kalmar tingsrätt har beslutat att minska antalet förhandlingar som sker vid tingsstället i Västervik.

Kalmar tingsrätt har beslutat att minska antalet förhandlingar som sker vid tingsstället i Västervik.

Foto: Karin Hertz

Västervik2019-01-24 19:00

Vid tingsstället i Västervik har brottmålsförhandlingar med anknytning till Västervik, Vimmerby och Hultsfred tidigare avgjorts två gånger i veckan. Men under 2019 kommer antalet förhandlingar att minskas. I en skrivelse förklarade Laila Kirppu, lagman vid Kalmar tingsrätt, att det ekonomiska läget för tingsrätten blivit ansträngt.

– Varje vecka reser en domare och en protokollförare till Västervik för att hålla förhandlingar tillsammans med nämndemän från Västervik, Hultsfred och Vimmerby. Detta underlättar för parter och vittnen som slipper resa till kansliorten i Kalmar, skriver lagman Laila Kirppu.

– Det är emellertid så att det för med sig extra kostnader för Kalmar tingsrätt att bedriva verksamhet vid tingstället i Västervik. Det är kostnader för bland annat säkerhet, resor, övertid och övernattningar.

En som reagerade starkt på beslutet är kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).

– Jag reagerade med bestörtning. Det finns en historik där vi i Västervik har gått från tingsrätt till tingställe, och nu vill man dra ner på det vilket får konsekvenser ur flera perspektiv. Resandet ökar och man försvårar möjligheten för människor att delta i rättväsendets arbete. Vi pratar om att det är viktigt att förstärka den polisiära närvaron i landet, men det ger ju ingenting om inte övriga rättssystemet fungerar, säger han.

Han ställer sig även kritisk till den påstådda besparingsdelen som ligger till grund för beslutet.

– Det handlar ju inte bara om de två anställda som hon refererar till i sin skrivelse. Det är fler delar med vittnen och nämndemän som nu tvingas resa till Kalmar istället för att två personer reser åt andra hållet.

Beslutet gäller ju för 2019, är du orolig för tingsstället på lång sikt?

– Absolut, i allra högsta grad.

När vi når Laila Kirppu säger hon att det inte var ett lätt beslut att ta.

– Jag har förståelse för att det här beslutet kan ifrågasättas. Jag har ett ansvar för vår budget och har funderat en hel del. Men på grund av arbetsbelastningen kan vi inte säga upp personal. Då måste jag se över andra kostnader, säger hon.

På frågan om hur mycket man egentligen sparar in svarar hon att kostnaderna för exempelvis vittnesersättning inte ligger under tingsrättens budget.

– Det ligger under Domstolsverkets budget och påverkar inte oss. Även kostnaderna för tingsställets lokaler i Västervik betalas av Domstolsverket.

Västerviks kommun är oroliga för tingsstället i ett längre perspektiv. Hur ser framtiden ut?

– Det här beslutet gäller för i år. Och vad som händer i framtiden kan inte jag svara på.

Tror du att det här kan påverka allmänhetens förtroende för rättväsendet?

– Det kan inte jag svara på. Som sagt, jag förstår att beslutet kan ifrågasättas när vi pratar om miljö och förtroende. Men jag måste ta ansvar för vår ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!