Stora skyltar i centrum får kritik

Torgny Christensson som bor i centrala Västervik är kritisk mot de stora vägvisningsskyltar som just nu sätts upp i centrum.

De nya vägvisningsskyltarna har blivit stora på sina håll. För stora, menar en kritiker.

De nya vägvisningsskyltarna har blivit stora på sina håll. För stora, menar en kritiker.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2019-05-15 06:00

Det ska bli lättare för besökare att hitta rätt i Västervik, och inte minst att hitta en ledig parkering.

LÄS MER HÄR: Nya skyltar igång till semestern

En baksida är att skyltarna i vissa fall blivit väldigt stora. En som är kritisk är Torgny Christensson som bor i Västerviks centrum. Sedan tidigare har det stått en vägvisningsskylt på hans tomtmark.

– Utan att fråga mig satte man igång och beredde mark för ny skyltning, berättar han.

När han tog reda på vad som skulle sättas upp visade det sig att den nya skylten skulle han en arera på sju kvadratmeter. Han vägrade, och nu sätts skylten upp i ett nytt läge. Han är dock fortfarande kritisk mot skyltningen.

– De stora skyltarna påverkar stadsbilden, och Västerviks centrum är en kulturmiljö. Har någon bedömt hur miljön påverkas av skyltarna?

Trafiksskyltar lyder under särskild lagstiftning, och behöver inte bygglov. Torgny Christensson tycker att de här skyltarna är så stora att det borde ha gjorts en bygglovsprövning.

Maria Ström på bygglovsenheten hänvisar dels till plan- och byggförordningen, och dels vägmärksförordningen som beskriver vad som gäller för trafikskyltar.

– Vi har bedömt att vägvisningsskyltarna inte omfattas av bygglov, skriver hon i ett mejl till oss.

Christer Ramström på samhällsbyggnadsenheten säger att det i lagstiftningen finns regler för hur stor text ska vara på skyltarna. Det i kombination med att man velat få med mycket information har lett fram till de stora skyltarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!