Alliansen om stängda enheten: "Fullständigt oacceptabelt"

M och KD Alliansen i Region Kalmar län riktar nu kritik efter beskedet att den onkologiska behandlingsenheten i Västervik stänger.

Oppositionen i region Kalmar län riktar skarp kritik mot majoriteten efter att den onkologiska behandlingsenheten i Västervik tvingas stänga på grund av personalbrist.

Oppositionen i region Kalmar län riktar skarp kritik mot majoriteten efter att den onkologiska behandlingsenheten i Västervik tvingas stänga på grund av personalbrist.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik/Vimmerby2019-04-11 19:53

På grund av akut personalbrist står onkologiska behandlingsenheten utan sjuksköterskor efter den 8 maj. Verksamheten stängs en period framöver och patienter från exempelvis Vimmerby hänvisas till Kalmar.

Läs mer: Cancervård stängs i Västervik

Läs mer: Hon får 14 mil till sin behandling

M och KD-Alliansen riktar stark kritik mot majoriteten och anser att stängningen hotar cancervården i länet och ökar otryggheten för patienter i norra länsdelen.

Oppositionsråd Malin Sjölander (M), som själv haft cancer, fick veta om stängningen via media.

– En tillfällig stängning är illavarslande. Man blir bestört och det är fullständigt oacceptabelt att det stängs. Det ohållbart som man jobbar nu, att det inte finns en tillgänglig läkare hela tiden. Lös problemet och lös det nu, riktar hon som uppmaning till majoriteten.

– Vi har känt till i flera år att det saknats läkare och de sjuksköterskor som jobbar har upplevt situationen som frustrerande. Vi har föreslagit ett cancercentrum med en helhet och då tror jag rekryteringsproblemen inte funnits.

Oppositionsråd Jimmy Loord (KD) anser att en noggrann analys behövs kring rekryteringssvårigheterna i Västervik.

Regionråd Christer Jonsson (C) säger att en sådan analys redan gjorts.

– Att man nu tvingas stänga beror på att man inte lyckats hitta en lösning efter de sjuksköterskor som sagt upp sig. Efter sommaren har man lättare att lösa läkarbemanningen. Det man jobbar med nu är rekryteringen av sjuksköterskor. Men ingen ska tvivla på att ambitionen är att verksamheten ska komma igång efter semestern, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!