"Klart att luciafirandet är viktigt"

Förra året tog kyrkan över luciafirandet i Vimmerby. "Det är en viktig tradition, men värd förnyelse", säger diakon Britt Andersson.

Så här såg det ut i Vimmerby kyrka 2018, när församlingen fick ihop rekordstort luciatåg. Hur blir det i år?

Så här såg det ut i Vimmerby kyrka 2018, när församlingen fick ihop rekordstort luciatåg. Hur blir det i år?

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2019-10-26 08:00

Förra året arrangerade Vimmerby pastorat luciafirande i Vimmerby för första gången – och som de gjorde det. Ett rekordlångt luciatåg sjöng inför en fullsatt kyrka. 

– Knökafull, mer folk än det varit på många år, förtydligar Britt Andersson, diakon i församlingen, som avslöjar att man behåller bollen efter fjolårets arrangemang.

Om det blir lika många i tåget  i år låter hon dock vara osagt. 

– 2018 hade vi ovanligt många konfirmander. Nu är de färre, men jag har redan fått in ett antal anmälningar och ska träffa konfirmandgrupper och ungdomsledare. Vi hoppas på en hyfsat stor grupp och vi kör den 13 december - fast det är en fredag.

Men måste man vara konfirmand för att delta?

– Absolut inte, vi välkomnar alla mellan 12 och 19 år. Vill man vara med är det bra om man hör av sig till mig, vi behöver ju ändå träna några gånger. Och kläder kan vi ordna, om det är så. Det är inget hinder.

Förra året florerade rykten om att det inte skulle bli något luciafirande i Vimmerby och frågan diskuterades till och med i fullmäktige – varför är det här så viktigt?

– För att det är en av de svenskaste traditioner vi har, och människor längtar efter ljus i mörkret. Men vi tycker det är dags för ett arrangemang där alla får vara med och vi lottar fram lucia, det är ingen tävling. Vi tycker det är en fin grej att de som går i tåget gör det för att de vill medverka och även sjunga själva, istället för att överlåta det till en kör. Det blir väldigt mäktigt och stämningsfullt.

"Lucia är en av våra starkaste traditioner", säger Britt Andersson, diakon i Vimmerby.
"Lucia är en av våra starkaste traditioner", säger Britt Andersson, diakon i Vimmerby.
Karta: Vimmerby kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!