Kommunkrisen fortsatt utdragen

Kommundirektören är fortsatt sjukskriven. Kommunstyrelsens ordförande är stoppad från att arbeta i stadshuset. Oppositionen har krävt hennes avgång och ett alliansparti överväger att göra det. Flera politiska möten har tvingats ställas in på grund av krisen.

Det har nu gått tre veckor sen krisen i stadshuset briserade ut i offentlighetens ljus. Ännu har ingen lösning presenterats.

Det har nu gått tre veckor sen krisen i stadshuset briserade ut i offentlighetens ljus. Ännu har ingen lösning presenterats.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-09-25 06:00

Det har nu gått tre veckor sen kommundirektören blev sjukskriven på grund av dålig arbetsmiljö i stadshuset och som kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) anklagas vara orsak till. Därför har de tre allianspartierna, centern, moderaterna och KD, kommit överens om att hon inte ska vara i stadshuset så länge det inte finns någon lösning på krisen.

Kommunfullmäktiges ordförande Leif Larsson (C) har det yttersta politiska ansvaret för arbetsmiljön.  Sen han kom hem från bröllopsresan för en vecka sen har han satt in sig i situationen.

– Den viktigaste insikten är att det handlar om en arbetsmiljökonflikt mellan kommunstyrelsens ordförande och den strategiska administrativa ledningen, så det är bredare än bara två personer, säger Leif Larsson.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) beskriver en mer eller mindre stillastående situation i kommuntoppen med flera inställda möten.

–  Vi kan inte ha möten, det finns ingen att fråga i och med att kommunchefen som är navet, är borta. Politiskt vet vi heller inte så mycket eftersom det är uppdelat. Det här går inte längre, de måste komma till en lösning, säger hon.

Leif Larsson bedömer också läget som exceptionellt och allvarligt.

–  Det är en ohållbar situation som vi måste ut så fort som möjligt. Men det är svårt och det finns ingen bra lösning på situationen, utan vi har att söka den minst dåliga lösningen, säger Leif Larsson.

När den finns vet ingen i dag, trots att det redan för tre veckor sedan krävdes besked om kraftfulla åtgärder inom bara några dagar från exempelvis moderaterna.

– Tålamodet börjar tryta nu. Vi måste få ett besked inom kort. Det är illavarslande som det är nu, säger gruppledaren Tomas Peterson (M).

Han hänvisar till att det är centern som ska ge besked om vilka åtgärder man är beredd att vidta för att lösa arbetsmiljöproblemen.

 – Vi har inget möte bestämt, men vi står stand bye att rycka in så snart centern har något att komma med, säger han.

Peter Karlsson är tillbaka som centerns gruppledare efter semestern. Han har en annan bild än moderaterna.

– Vi är när en uppgörelse om vilka åtgärder som måste till, men vi är inte framme riktigt.

Enligt Peter Karlsson hålls ett möte med de tre partierna under onsdagskvällen.

– Men jag törs inte lova att vi kommer till beslut.

Vi har även sökt Carolina Leijonram och Ingela Nilsson Nachtweij.

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson ser krisen som bredare än bara mellan två personer och han ser ingen bra lösning, utan att den minst dåliga ska hittas.
Fullmäktiges ordförande Leif Larsson ser krisen som bredare än bara mellan två personer och han ser ingen bra lösning, utan att den minst dåliga ska hittas.
Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!