Fackförhandlingar om personalneddragningar är igång

Att det blir neddragningar i grundskolans personalstyrka står klart, men hur många tjänster det påverkar återstår att se. "Det vi tittar på nu är antalet, var och vilka det kommer beröra", säger skolchef Ola Karlsson.

Ola Karlsson är skolchef i Vimmerby kommun.

Ola Karlsson är skolchef i Vimmerby kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2024-02-23 12:49

I maj 2023 bestämde sig barn- och utbildningsnämnden för att skära bort sex miljoner kronor från skolverksamheten i Vimmerby kommun. Förskolepengen minskades med två miljoner kronor och grundskolepengen med fyra miljoner kronor.

Effekterna av det beslutet märks av i skolorna mer idag än då, eftersom det gällde för budgeten 2024. En konkret effekt av det är att det kommer ske nedskärningar i personalstyrkan ute på skolorna, vilket främst kommer att märkas av inför höstterminen. Hur många tjänster som kommer att försvinna och från vilka enheter är ännu inte fastställt.

– Vi har övertalighet inom våra verksamheter och vi sitter just nu och förhandlar med facket kring det. Jag kan inte göra några uttalanden om omfattningen förrän vi är klara med förhandlingarna, säger Ola Karlsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Han förklarar att den minskning av personalstyrkan som nu är att vänta inom skolvärlden både är en konsekvens av den minskade skolpengen och av att nämnden har med sig underskott från tidigare år som behöver hanteras.

– Det står klart att det kommer bli personalneddragningar. Det vi tittar på nu är antalet, vart och vilka det kommer beröra. Vi tittar också på vilka turordningskretsar vi ska ha. 

När förväntas förhandlingarna med facket vara klara?

– Det beror på hur många förhandlingar som krävs för att vi ska nå en överenskommelse. Nästa vecka har vi ytterligare en träff, så får vi se vart vi hamnar efter den.

undefined
Ola Karlsson är skolchef i Vimmerby kommun.

Hur ser du på att en grundskolerektor har sagt upp sig, delvis med argument om en tuff ekonomisk situation?

– Det är självklart tråkigt att vi tappar en kompetent och värdefull medarbetare och rektor i vår verksamhet. Sen är det såklart upp till var och en att agera enligt sina egna övertygelser. Jag har full respekt och förståelse för hans beslut.

Är det lika svårt att rekrytera rektorer som behöriga lärare?

– Det har inte varit det tidigare, men nu är det ett tag sedan vi rekryterade en rektor. Jag vet inte hur det kommer att bli nu, men vi hoppas på en bra rekryteringsprocess.

Karlsson förklarar att de i nuläget i första hand tittar på olika lösningar för att lösa våren när den nuvarande rektorn tackar för sig. Han konstaterar att de inte kommer att lyckas fylla posten direkt när den blir vakant. Istället kommer det bli någon form av tillförordnad lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!