18-åriga Minea tillbaka efter utbytestiden i Spanien

Nu är 18-åriga Vimmerbybon Minea Snickars tillbaka efter sin utbytestid i Spanien. En annorlunda men givande tid som hon uppmanar andra att testa på.

Den åttonde november kom Minea Snickars tillbaka till Vimmerby efter att ha varit på utbyte i Spanien i två månader.

Den åttonde november kom Minea Snickars tillbaka till Vimmerby efter att ha varit på utbyte i Spanien i två månader.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-11-20 06:00

– Jag skulle ångra om jag inte hade gjort det. Det är en upplevelse.

Under två månader bodde hon hos en värdfamilj i den spanska Cuenca och gick i gymnasieklass där. Där var undervisningen på spanska, ett språk hon läst de första åren på Vimmerby gymnasium.

undefined
Minea Snickers trivdes väldigt bra i Spanien så på ett sätt var det tråkigt att åka tillbaka – samtidigt som hon är glad över att träffa familjer och vänner här igen.

– Det svåra var att höra spanska hela tiden men jag förstår mer nu och jag spelade även fotboll där och det var ett sätt till att utveckla språket på.

Minea Snickars läser tredje året på den naturvetenskapliga linjen och det var tack vare ett Erasmusutbyte som hon fick testa att byta hela sin Vimmerbytillvaro mot den spanska.

Vilka var de största skillnaderna mellan skolan där och här?

– Det är mer högljutt där och det kändes ovant. Här är det tyst under lektionerna men där pratar alla mycket och det är mer engagerat under lektionerna.

Hon säger att hon vande sig vid det mer högljudda klimatet i skolan men att hon uppskattar att vara till baka i det något lugnare och tystare klasserna i Vimmerby.

undefined
Studenten närmar sig. Under tisdagen hämtar Minea Snickars ut sin studentmössa hos Vimmerby gymnasium.

De hade samma tidsschema varje dag i Spanien mellan klockan halv nio till halv tre – med endast en halvtimmes rast.

Minea berättar att hon fick goda vänner i klasskompisarna i Spanien och värdfamiljens dotter. Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om utbytesstudenterna som besöker Vimmerby och att de lär sig mycket om skillnader mellan kulturer och livsstilar. 

Minea instämmer:

– Det är spännande att jämföra olika system och se sådant vi tar för givet här, som skolmat och öppet bibliotek.

undefined
I Spanien behöver elever be om lov för att få besöka skolbiblioteket, till skillnad från Sverige där skolbiblioteken vanligtvis är öppna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!