Åbro investerar miljoner i restaurangen och bryggeriet

Åbro bryggeri investerar uppemot tio miljoner i restaurang Brygghuset och lika mycket för att öka kapaciteten i själva bryggeriet. Samtidigt har microbryggeriet monterats ner och lagts i malpåse.

Microbryggeriet är borta. Det ger restaurang Brygghuset möjlighet att växa. Bland annat för att hänga med i konkurrensen. "Vi tycker konkurrens är bra. Det får att att vara på tå hela tiden" säger Maria Wester.

Microbryggeriet är borta. Det ger restaurang Brygghuset möjlighet att växa. Bland annat för att hänga med i konkurrensen. "Vi tycker konkurrens är bra. Det får att att vara på tå hela tiden" säger Maria Wester.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-04-30 08:00
undefined
Åbros vd Henrik Dunge vid Lilla Åbro, microbryggeriet som nu plockats ner och lagts i malpåse tillsvidare. Små specialbrygder sker nu i den stora bryggprocessen.

– Det ska ge plats åt en ny tredje avdelning i restaurangen och en helt ny entré, säger Henrik Dunge på Åbro Bryggeri AB i Vimmerby.

Bryggeriet är än en gång inne i en intensiv investeringsfas. Utöver den stora satsningen med 50 miljoner kronor på en egen solcellsanläggning investerar företaget också i både restaurang Brygghuset och i själva bryggprocessen.

– Det görs främst för att öka kapaciteten i öltillverkningen. Trots pandemin har vi satt rekord på rekord de senaste åren, när gränshandeln legat nere och försäljningen gått som tåget på Systembolaget, säger Henrik Dunge.

Satsningen i bryggeriet ligger mellan fem och tio miljoner kronor och innebär både större kapacitet, men ökar också möjligheten att brygga mindre mängder med specialöl i den stora anläggningen.

undefined
Utanför Åbro och Brygghuset har förberedande arbeten gjorts. Grindarna till bryggeriområdet har flyttas för att det ska bli raka spåret till den nya entrén.

Det är en anledning till att maltbryggeriet monterats ner och för tillfället lagts i malpåse. Det andra skälet är att det ger utrymme för satsningar på att bygga ut restaurangen med en ny entré, en tredje avdelning och ett nytt kök som är i det närmaste klart att tas i bruk

– Vi har drivit restaurang Brygghuset i många år nu och det var dags att göra nåt åt det gamla köket. Samtidigt ser vi behovet av en ny entré och en ny tredje del i restaurangen och det kommer att bli där microbryggeriet varit placerat varit hittills, säger han.

Vad det blir för stil på den tredje restaurangdelen är inte bestämt ännu.

– Vi skissar på det och räknar med att vara igång i den delen under hösten, säger han.

Den nya delen kommer att möbleras tillfälligt för att kunna vara i bruk över sommaren. Totalt ger det restaurangen runt ytterligare 70 sittplatser.

Även investeringen i restaurangdelen ligger mellan fem och tio miljoner kronor.

– Bekymret är långa leveranstider. Även om det inte är brist på rostfri plåt är det många andra detaljer som är bristvaror och tar tid att få hem. Det gäller även en del saker till ombyggnationen och renoveringen i restaurangen, säger Henrik Dunge.

Hur påverkar de här investeringarna antalet anställda?

– Vi ökar lite smått hela tiden med en här och en där och är uppe på 220 på bryggeriet, och på restaurangsidan ligger på ett 80-tal totalt med de sex pubar vid driver runt om i landet. På restaurang Brygghuset är det cirka sju-åtta anställda i dag, säger Henrik Dunge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!