Vimmerbyföretaget väntar på svar: "Börjar bli kritiskt"

Hylta Ecoparks nya storaffär hänger på en skör tråd. Anledningen? Det saknas fortfarande ett giltigt miljötillstånd. "Det börjar bli lite kritiskt", säger vd:n Peter Carlsson. Kommunen hoppas kunna ge ett delbesked i tid.

Peter Carlsson är vd för Hylta Ecopark, som ligger några kilometer utanför Rumskulla. Företaget sysslar i huvudsak med återvinning. Främst elektronikskrot som demonteras och sorteras.

Peter Carlsson är vd för Hylta Ecopark, som ligger några kilometer utanför Rumskulla. Företaget sysslar i huvudsak med återvinning. Främst elektronikskrot som demonteras och sorteras.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-10-30 21:00

I slutet av förra veckan kunde Vimmerby Tidning berätta att Hylta Ecopark har återanställt flera personer – tack vare att företaget har hittat en ny samarbetspartner.     

Samtidigt flaggade vd:n Peter Carlsson för att affären inte var 100 procent klar, eftersom det saknas ett giltigt miljötillstånd från Vimmerby kommun.     

– Det här är en tillståndspliktig verksamhet och det har gjorts en komplettering av vårt tidigare tillstånd, för att det ska passa elektronikåtervinning bättre. Den nya partnern kräver att tillståndet ska vara på plats innan vi kan dra igång.     

Vem är den nya samarbetspartnern?   

– Det vill jag inte berätta förrän allt är på plats och flödet är igång igen. Men det är en seriös aktör som är ungefär 25 gånger större än den förra aktören. På sikt kan vi förhoppningsvis utöka personalstyrkan.      

När Vimmerby Tidning pratar med Peter Carlsson på måndag eftermiddag är läget oförändrat.

– Tillståndet är inte klart än. I alla fall inte vad jag vet.     

Tidigare har du sagt att affären kan spricka om tillståndet dröjer. Hur är statusen nu?    

– Det börjar bli lite halvkritiskt. Jag gissar att vi har ytterligare någon dag på oss. Kan vi inte prestera tillräckliga dokument inom kort, ja...då blir det nog så att den här aktören gör på något annat sätt. Kanske utanför Sveriges gränser.      

Peter Carlsson har haft tät kontakt med Vimmerby kommun den senaste tiden.

– Jag är inte tappad bakom en vagn, utan jag har sett till så att alla beslutsfattare är informerade. Nu väntar jag bara på att det ska gå igenom. Normalt sett brukar Vimmerby kommun vara duktiga när det blir snabba bud, som det ofta blir vid stora affärer, säger han.    

Emelie Ahlstrand är avdelningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.    

"Vi tittar på ändringsanmälan som inkom i förra veckan. Det är en komplex verksamhet både juridiskt och miljömässigt, men vi arbetar så snabbt vi kan med detta. Jag kan inte lova när det är klart, men det kan bli att vi ger ett delbesked så att verksamheten får det snabba besked de behöver" skriver hon i ett mejl till Vimmerby Tidning.                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!