Alice Hartvig, 29, spelar på Sweden Rock: "Det största som hänt"

Arktisk ångest möter Alice Hartvigs popsång i bandet We are to blame. De utspridda bandmedlemmarna sammanstrålade i Vimmerby för att repa inför sitt största, och första (!) gig bredvid musikaliska giganter på Sweden Rock. "Jag är nervös fast på ett gött sätt", säger Alice.

We are to blame består av, från höger, Sebastian "Seppo" Lindgren på trummor, Alice Hartvig på sång, Marcus Lillsebbas på leadgitarr, Oliver "Olly Älmeros" på bas och Johan Carlsson på gitarr och sång.

We are to blame består av, från höger, Sebastian "Seppo" Lindgren på trummor, Alice Hartvig på sång, Marcus Lillsebbas på leadgitarr, Oliver "Olly Älmeros" på bas och Johan Carlsson på gitarr och sång.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-06-05 20:00

29-åriga Alice Hartvig, från början från Hultsfred men nu boende i Vimmerby, frontar metalbandet We are to blame på Sweden Rock Festival i Sölvesborg, som hålls 5 till 8 juni. Bandets övriga medlemmar bor i olika orter i norra Sverige och dagarna innan den stora spelningen på en av Europas största musikfestivaler var första gången hela bandet träffades och repade tillsammans live.

Bland över 200 sökande band valdes We are to blame ut som ett av åtta band att spela på den klassiska festivalen. Bandmedlemmarna kom till Vimmerby i lördags och i en lånad replokal på Fabriken i kunde Vimmerby Tidning träffa hela bandet under ett rep.

– Det är ofantligt många band som ansöker om att få spela och man går aldrig in med någon tro att det faktiskt ska hända, men nu blev det så, säger gitarristen och sångaren Johan Carlsson.

Ingen av bandmedlemmarna spelat på festivalen tidigare eller ens varit där som besökare. På onsdag morgon rullade bandets buss ner mot Blekinge, en blygsam resa på 30 mil jämfört med de 140 milen från Gällivare till Vimmerby.

– Vi har kört ganska hårt här nu, vi har repat så mycket att det känns tryggt. Vi spelar i 40 minuter och hinner med sex låtar, de är långa, och vi syr också ihop det till en helhet med inplanerade mellansnack, säger Alice Hartvig.

undefined
Att bandet We are to blame finns och funkar är ett bevis på hur mäktigt internet kan vara, menar medlemmarna. Trots stora avstånd har de regelbundna bandmöten och repar på distans.

We are to blames musik har beskrivits som en blandning av power metal, melodisk death metal och progressiv metal. Alltihop med Alice Hartvigs glittrande "popsång" på toppen och Vimmerbysångerskan har tidigare beskrivit sig som "bandets svarta får."

– Arktiskt ångest möter Alice pophistoria, säger trummisen Sebastian Lindgren.

Den något udda bandkonstellationen är dock långt ifrån någon slump, utan ett uttänkt koncept.

– När man spelar ihop med folk som har samma influencers och lyssnar på samma musik så blir det ofta ganska förutsägbart, men här bli det mer splittrat från start och det öppnar upp det på ett helt annat sätt, säger Johan Carlsson.

undefined
"Arktiskt ångest möter Alice pophistoria." Så beskriver trummisen Sebastian Lindgren bandets sound.
undefined
Johan Carlsson är en av bandets grundare.
undefined
Oliver "Olly Älmeros" och Sebastian "Seppo" Lindgren.

På festivalen spelar We are to blame samma dag som världskända band som bland annat Journey, The Black Crowes och W.A.S.P.

– Det här är en pojkdröm som går i uppfyllelse. Det här har man drömt om sedan man började spela på allvar. Det är en fantastisk chans och för många band kan det lossna ordentligt efter en sådan här spelning, säger Sebastian Lindgren.

Alla hoppas på att rätt människor ska se bandet, men att släppa in ett bolag som vill lägga sig i musiken är inte aktuellt. We are to blame är inte formbara på det sättet, menar Alice och Johan. All inspelning och mixning görs av bandet själva. 

– Vi är väldigt trygga i vårt sound och hur vi låter, säger Alice Hartvig. 

29-åringen berättar vidare att hon har respekt för hur stort det är att spela på Sweden Rock.

– Jag tror inte att man fattar. Det är det största som någonsin hänt mig, rent musikaliskt, säger hon och övriga bandet håller med.

undefined
Marcus Lillsebbas från Skellefteå spelar leadgitarr i We are to blame.
undefined
"Jag tror inte att man fattar. Det är det största som någonsin hänt mig, rent musikaliskt", säger Alice Hartvig.
undefined
Bussen som tagit bandet fårn Gäiivare till Vimmerby, och vidare till Sölvesbirg och Sweden Rock.

Hur är det med nerverna? 

– Jag är nervös fast på ett gött sätt. Det här kommer bli toppen, säger Alice.

– Man är nervös men samtidigt känner jag att det finns en solid grund. Skulle vi göra vår sämsta genomspelning så håller den fortfarande väldigt hög nivå, säger Sebastian Lindgren.

– Det är en nervositet men det är lite som på julaftonsmorgon, säger Johan Carlsson

We are to blame spelar på Pistonhead-scenen klockan 12:30 på torsdagen. 

WE ARE TO BLAME

Alice Hartvig, Vimmerby Sång

Johan Karlsson, Gällivare Gitarr och sång

Marcus Lillsebbas, Skellefteå Leaditarr

Oliver "Olly Älmeros", Gällivare Bas

Sebastian "Seppo" Lindgren, Haparanda Trummor

Band som valts ut av Nemis (New musik in Sweden) tillsammans med Sweden Rock Festival är, förutom We are to blame: Chainsaw Holiday, Ebba Bergkvist & The Flat Tire Band, Hellgroove, Nazghor, Rexoria, Svarta Sanningar och The Drippers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!