Unga kvinnan frikändes för människorov – begär skadestånd

Hon satt häktad med restriktioner i två och en halv månad, misstänkt för medhjälp till människorov innan hon frikändes. Nu begär den unga Vimmerbykvinnan skadestånd då hon och hennes advokat menar att hon lidit svårt psykiskt av häktningen.

Kvinnan som suttit frihetsberövad och sedan frikänts begär nu 80 000 kronor i skadestånd för psykiskt lidande.

Kvinnan som suttit frihetsberövad och sedan frikänts begär nu 80 000 kronor i skadestånd för psykiskt lidande.

Foto: Johannes Widergren/Arkiv

Vimmerby2024-05-22 18:00

Det var i mitten av december förra året som en polispatrull fick syn på en blåslagen 25-åring vid en busshållplats i Västervik och efter det började historien om ett häpnadsväckande brott rullas upp. Under två timmar hade den 25-åriga mannen varit fast i två Vimmerbybors våld och misshandlats med slag och sparkar på flera platser runtom i Vimmerby.

Det är bakgrunden och efter att händelsen utretts åtalades tre män och en kvinna, alla i 20-årsåldern, för bland annat människorov. När domen kom fick en av männen fängelse i två år och nio månader och dömdes dessutom till att betala skadestånd på sammanlagt 131 200 kronor. 

De andra männen dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grov misshandel respektive villkorligt dom för medhjälp till misshandel. Kvinnan, som åtalades för medhjälp till människorov, och bland annat misstänktes för att kört en bil där offret fanns friades i rätten helt från alla misstankar.

Den unga kvinnan satt häktad och sedan anhållen i totalt 75 dygn innan hon frikändes. Nu begär hon skadestånd enligt lagen om ersättning vid frihetsberövande. Sammanlagt vill hon ha närmre 84 000 kronor där 80 000 av dem avser skadestånd för psykiskt lidande. 

I skadeståndskravet menar kvinnans advokat att hon varit utsatt för extra stort lidande eftersom hon utöver att ha behövt hoppa av sina studier på grund av frihetsberövandet också suttit häktad över jul och nyår, samt att hon lidit extra mycket på grund av sin låga ålder och det faktum att hon sedan tidigare saknar erfarenhet av att vara frihetsberövad. I kravet finns också en bifogad läkarjournal där det framgår att kvinnan lidit svårt psykiskt under häktningstiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!