Unga kvinnan frikĂ€ndes för mĂ€nniskorov – begĂ€r skadestĂ„nd

Hon satt hÀktad med restriktioner i tvÄ och en halv mÄnad, misstÀnkt för medhjÀlp till mÀnniskorov innan hon frikÀndes. Nu begÀr den unga Vimmerbykvinnan skadestÄnd dÄ hon och hennes advokat menar att hon lidit svÄrt psykiskt av hÀktningen.

Kvinnan som suttit frihetsberövad och sedan frikÀnts begÀr nu 80 000 kronor i skadestÄnd för psykiskt lidande.

Kvinnan som suttit frihetsberövad och sedan frikÀnts begÀr nu 80 000 kronor i skadestÄnd för psykiskt lidande.

Foto: Johannes Widergren/Arkiv

Vimmerby2024-05-22 18:00

Det var i mitten av december förra Äret som en polispatrull fick syn pÄ en blÄslagen 25-Äring vid en busshÄllplats i VÀstervik och efter det började historien om ett hÀpnadsvÀckande brott rullas upp. Under tvÄ timmar hade den 25-Äriga mannen varit fast i tvÄ Vimmerbybors vÄld och misshandlats med slag och sparkar pÄ flera platser runtom i Vimmerby.

Det Ă€r bakgrunden och efter att hĂ€ndelsen utretts Ă„talades tre mĂ€n och en kvinna, alla i 20-Ă„rsĂ„ldern, för bland annat mĂ€nniskorov. NĂ€r domen kom fick en av mĂ€nnen fĂ€ngelse i tvĂ„ Ă„r och nio mĂ„nader och dömdes dessutom till att betala skadestĂ„nd pĂ„ sammanlagt 131 200 kronor. 

De andra mÀnnen dömdes till fÀngelse i ett Är och sex mÄnader för grov misshandel respektive villkorligt dom för medhjÀlp till misshandel. Kvinnan, som Ätalades för medhjÀlp till mÀnniskorov, och bland annat misstÀnktes för att kört en bil dÀr offret fanns friades i rÀtten helt frÄn alla misstankar.

Den unga kvinnan satt hĂ€ktad och sedan anhĂ„llen i totalt 75 dygn innan hon frikĂ€ndes. Nu begĂ€r hon skadestĂ„nd enligt lagen om ersĂ€ttning vid frihetsberövande. Sammanlagt vill hon ha nĂ€rmre 84 000 kronor dĂ€r 80 000 av dem avser skadestĂ„nd för psykiskt lidande. 

I skadestÄndskravet menar kvinnans advokat att hon varit utsatt för extra stort lidande eftersom hon utöver att ha behövt hoppa av sina studier pÄ grund av frihetsberövandet ocksÄ suttit hÀktad över jul och nyÄr, samt att hon lidit extra mycket pÄ grund av sin lÄga Älder och det faktum att hon sedan tidigare saknar erfarenhet av att vara frihetsberövad. I kravet finns ocksÄ en bifogad lÀkarjournal dÀr det framgÄr att kvinnan lidit svÄrt psykiskt under hÀktningstiden.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!