Sociala verksamheter hÀnger löst

Aktiviteterna för Àldre som hÄlls regelbundet varje vecka pÄ trÀffpunkterna runt om i kommunen hÀnger löst. Detsamma gÀller anhörigstödet. Det Àr nÄgra tÀnkbara nedskÀrningar socialnÀmnden ska ta stÀllning till om mindre Àn en vecka.

Den som Àr anhörig och tar hand om en nÀrstÄende kan fÄ olika typer av stöd, till exempel i form av samtal hos anhörigstödet.

Den som Àr anhörig och tar hand om en nÀrstÄende kan fÄ olika typer av stöd, till exempel i form av samtal hos anhörigstödet.

Foto: David Skoog

Vimmerby2023-09-14 20:00
undefined
Eva Berglund (S) Àr ordförande i socialnÀmnden som nÀsta vecka ska börja fatta beslut om vilka besparingsförlag som ska genomföras och vilka som inte Àr möjliga. Hon vill inte sÀga nÄgot om lÀget för vare sig anhörigstödet eller aktiviteterna för Àldre.

– Ingen verksamhet lever farligt. Vi i politiken har inte diskuterat listan Ă€nnu. Det Ă€r förslag frĂ„n vĂ„ra tjĂ€nstemĂ€n. Vissa kan man direkt sĂ€ga; nej, det hĂ€r gĂ„r inte, den lilla summa vi kan spara nu kostar mer dĂ€r borta, sĂ€ger nĂ€mndens ordförande Eva Berglund (S) i en kommentar till Vimmerby Tidnings uppgifter att tuffa Ă„tgĂ€rder vĂ€ntar flera verksamheter nĂ€sta Ă„r.

Hon bekrÀftar att politiken fÄtt en begÀrd förteckning med besparingsförlag som ska tas upp pÄ nÀmndens sammantrÀde nÀsta vecka. Men hon sÀger inget om vilka ÄtgÀrder som finns med eller hur omfattande listan Àr.

Men aktiviteterna pÄ trÀffpunkterna och anhörigstödet finns med?

– Det finns flera olika tankar och idĂ©er. En del Ă€r konstigt att vi inte tĂ€nkt pĂ„ förut, annat ser vi direkt att det inte Ă€r aktuellt, sĂ€ger hon.

I vÄras fick förvaltningen i uppdrag att se över alla omrÄden och ta fram förslag för hur nÀmnden kan skÀra bort kostnader motsvarande 19 miljoner kronor, som underskott för i Är lÄg pÄ dÄ.

Nu Àr det ett annat. Det beror pÄ att förvaltningen fÄtt tvÄ statsbidrag pÄ sammanlagt drygt 19 miljoner kronor för i Är.

– Vi har jobbat bra med heltidsresan och minskat timanstĂ€llningarna och vi har förstĂ€rkt sjuksköterskegruppen. Det har lett till de hĂ€r pengarna, sĂ€ger Eva Berglund.

– Men man ska komma ihĂ„g att det Ă€r inga Ă„terkommande pengar, de kommer en gĂ„ng. SĂ„ vi mĂ„ste jobba vidare inför 2024, och varje krona Ă€r tacksam. 

undefined
Den som Àr anhörig och tar hand om en nÀrstÄende kan fÄ olika typer av stöd, till exempel i form av samtal hos anhörigstödet.

Aktiviteter i Àldreomsorgen och anhörigstödet tillhör sÄnt som inte har lika starka lagkrav pÄ sig som mÄnga andra delar av de sociala verksamheterna. Vanligtvis drabbas det mindre obligatoriska först i spartider.

– I princip Ă€r allt socialförvaltningen sysslar med lagstadgat, sen kan man utföra det pĂ„ olika sĂ€tt och ha olika ambitionsnivĂ„er, sĂ€ger förvaltningschefen Anette Nilsson och tar ett exempel.

– Det finns inget krav att en kommun mĂ„ste ha integrationsenhet eller arbetsmarknadsenhet, men kommunen Ă€r Ă€ndĂ„ Ă„lagd att ha en viss flyktingmottagning och att jobba med vissa arbetsmarknadsĂ„tgĂ€rder. SĂ„ det handlar egentligen om hur man organiserar arbetet och vilken ambitionsnivĂ„ man har i olika delar, sĂ€ger Anette Nilsson.

undefined
Förvaltningschefen Anette Nilsson konstaterar att förvaltningen fullföljt uppdraget att ta fram förslag pÄ besparingar pÄ motsvarande 19 miljoner kronor. Men sÀger samtidigt att den siffran inte behöver gÀlla lÀngre pÄ grund av olika skÀl. Hon vill inte kommentera vad som finns med eller inte bland förslagen. "Det Àr arbetsmaterial Àn sÄ lÀnge" sÀger hon.

Även aktiviteter och anhörigstöd har lagkrav.

– Ja, för de Ă€ldre ska till exempel finnas möjlighet till gemenskap, och det kan man utföra pĂ„ olika sĂ€tt, sĂ€ger Anette Nilsson.

AktivitetstrÀffarna för Àldre hÄlls pÄ flera platser regelbundet varje vecka och trÀffarna Àr i regel vÀlbesökta. Hur mÄnga anhöriga som fÄr stöd har hon ingen exakt uppgift om.

– Vi har inte statistik av det slaget för anhörigstöd, men det Ă€r insatser som bĂ„de kan ges i grupp och enskilt. Det finns ocksĂ„ i olika former och inom olika delar av vĂ„ra verksamheter, förklarar Anette Nilsson.

Hon sÀger att förvaltningen nu vÀntar pÄ nÀmndens beslut.

– Efter det ska vi göra riskbedömning och handlingsplaner utifrĂ„n vad politikerna vill gĂ„ vidare med för att vi ska nĂ„ en budget i balans nĂ€sta Ă„r, sĂ€ger hon.

undefined
Aktiviteterna för Àldre Àr populÀra och ofta vÀlbesökta. Under pandemin lÄg de nere. Bilden Àr frÄn fjolÄrets parkfest vid Borghaga.

Vilken budgetram nÀmnderna fÄr nÀsta Är beslutas först senare i höst.

Är det möjligt att ta i fatt 19 miljoner kronor, om det nu skulle bli aktuellt?

– Nej, det Ă€r det inte, anser Eva Berglund (S).

Blir det nÄgra beslut om nedskÀrningar i nÀmnden pÄ torsdag?

– Jag Ă€r inte hundra pĂ„ det. Jag skulle tro att slutligt beslut tas i nĂ€mnden i oktober. Sen ska det till fullmĂ€ktige i november. 

Anhörigstödet kan se ut pÄ flera olika sÀtt. Det kan vara direkt som kontakt med anhörigkonsulent och enskilt stöd och rÄdgivning. Anhöriggrupp och anhörigcirkel eller anhörigcafé. Det kan ocksÄ vara indirekt i form av avlösning i hemmet, trygghetsplats eller dagverksamhet.
Anhörigstödet kan se ut pÄ flera olika sÀtt. Det kan vara direkt som kontakt med anhörigkonsulent och enskilt stöd och rÄdgivning. Anhöriggrupp och anhörigcirkel eller anhörigcafé. Det kan ocksÄ vara indirekt i form av avlösning i hemmet, trygghetsplats eller dagverksamhet.
Anhörigstöd

Direkt anhörigstöd:

‱ Kontakt med anhörigkonsulent

‱ Enskilt stöd och rĂ„dgivning

‱ Anhöriggrupp och anhörigcirkel

‱ AnhörigcafĂ© 

‱ MĂ„ bra-aktiviteter

‱ Annan service

Indirekt anhörigstöd:

‱ Avlösning i hemmet
‱ Trygghetsplats
‱ Dagverksamhet för personer med demenssjukdom
‱ HemtjĂ€nst
‱ Korttidsvistelse

(KĂ€lla: vimmerby.se)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!