Anrika Vimmerbybutiken byter vd och skiftar fokus

Ny vd, uppdelning av bolaget och stor satsning på proffskunder. På Albins i Vimmerby blåser förändringens vindar just nu.

Mikael Hansevi kommer ursprungligen från Västervik och presenterades som ny platschef i samband med vid 95-årsjubileumet förra året. Nu tillträder han som ny vd för bolaget Albins Järn AB, som ska driva butiken.

Mikael Hansevi kommer ursprungligen från Västervik och presenterades som ny platschef i samband med vid 95-årsjubileumet förra året. Nu tillträder han som ny vd för bolaget Albins Järn AB, som ska driva butiken.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2023-12-20 11:48

Albins Järn, ett av Vimmerbys äldsta företag, har varit verksamma i mer än 95 år och har under den tiden, enligt sig själva, uppdaterat sig i takt med att branschen förändrats. På onsdagen kom nyheten att AB Albin Carlssons Järnhandel, det befintliga bolaget, nu delas upp i två. Nyligen startade man ett fastighetsbolag, dit fastigheten på Rönnbärsgatan flyttas, samt bolaget Albins Järn AB, som ska driva verksamheten i fastigheten. Den tidigare platschefen Mikael Hansevi blir vd för nya Albins Järn AB.

– Vi gör den här uppdelningen från och med årsskiftet. Jag tillträdde som vd för det befintliga bolaget under hösten men i och med att vi gör den här förändringen övergår jag och blir vd i det nya bolaget, så är ordningen. Jag har varit på Albins i drygt ett år och det är ett naturligt steg att ägaren utser en extern vd, som i det här fallet, säger Mikael Hansevi till Vimmerby Tidning.

undefined
Albins är ett av Vimmerbys äldsta och mest välkända företag.

Mikael Hansevi hade tidigare erfarenhet av ledarroller innan han kom till Albins som platschef, bland annat som vd för Bixia och Torpheimergruppen i Linköping. Förutom uppdelningen och nya vd:n kommer Albins i framtiden att nischa sig och satsa mer på proffs- och industrikunder.

– Vi ser en ökad efterfrågan och högre krav från våra befintliga proffskunder och vi vill förstärka vår inriktning, vi tycker att det är läge att göra det nu. Vi får ett starkare fokus på de kunderna, med allt vad det innebär, men vi säger ju givetvis inte nej till några privatkunder utan de är jättevälkomna till oss, säger Mikael Hansevi.

undefined
Albins nya vd Mikael Hansevi och den tidigare vd:n Magnus Brogren.

Förändringen innebär bland annat ett utökat turbilsschema, förändrade öppettider, förstärkt rådgivning och vissa justeringar i butikens sortiment.

– Jag vet inte vi ökar konkurrensen nödvändigtvis, det kanske vi gör, men vi vill ju vara förstahandsvalet och i och med ytterligare fokus på proffskunderna hoppas jag att vi kommer att uppfattas som ett bättre val, säger Mikael Hansevi.

Magnus Brogren, ägare och tidigare vd, skriver i ett pressmeddelande att Albins alltid varit ett starkt varumärke i Vimmerby och att anpassningen som man nu gör är en förutsättning för att kunna överleva.

– Jag ser fram emot en spännande utveckling och är säker på att vi blir ännu starkare tillsammans med våra kunder framöver, skriver han.

undefined
Albins järnhandel grunades år 1927 av Albin Carlsson och låg då på Storgatan 42 i Vimmerby. År 1945 blev nuvarande vd:ns pappa kompanjon och tog över företaget år 1964. Magnus Brogren blev vd år 1982. Under åren har företaget utvecklats, bland annat genom en flytt till sin nuvarande adress på Rönnbärsgatan 1991.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!