Ansträngt inom skolan – ytterligare en rektor slutar

Ännu en av Vimmerby kommuns rektorer har valt att hoppa av och grundskolechefen står inför utmaningen att rekrytera dubbelt i tider av besparingar. "Jag kan väl inte påstå att vi var beredda", säger Caroline Ålund.

Caroline Ålund, grundskolechef i Vimmerby, hoppas att rekryteringarna efter både Anna Ljungqvist och Torbjörn Sandberg ska gå snabbt och smidigt.

Caroline Ålund, grundskolechef i Vimmerby, hoppas att rekryteringarna efter både Anna Ljungqvist och Torbjörn Sandberg ska gå snabbt och smidigt.

Foto: Martina Gradian

Vimmerby2024-04-04 05:30

Ola Karlsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby kommun, bekräftar att Anna Ljungqvist slutar som rektor för F-6 på Astrid Lindgrens skola, men hänvisar vidare till grundskolechefen Caroline Ålund.

– Det stämmer att hon ska sluta. Jag kan väl inte påstå att vi var beredda på det men däremot så har Anna uttryckt att hennes pendling till jobbet är påfrestande, det har vi pratat om och det har jag respekt för. Det är många delar som ska passa in i livet men vi förlorar absolut en väldigt kompetent rektor nu, säger Caroline Ålund till Vimmerby Tidning.

Hur påverkas AL-skolan av beskedet?

– När en rektor som varit i många år på en skola lämnar är det klart att det blir ett arbete att ta vid, men jag tycker också att skolan har välfungerande rutiner och en stabil personal som gjort mycket tillsammans med Anna. Det finns en god grund för att hennes arbete ska fortsätta i bästa anda, det känns tryggt men det är klart att det alltid innebär en process att rekrytera en ny chef.

undefined
Anna Ljungqvist har varit rektor på Astrid Lindgrens skola sedan 2017.

Anna Ljungqvist har varit rektor för F-6 på Astrid Lindgrens skola sedan 2017 men började jobba på skolan redan 1999. Hon jobbar sin sista dag 31 juli och nu på måndag går en annons ut om tjänsten som ny rektor.

– Den ligger ute i tre veckor och efter det kommer vi påbörja intervjuer. Ambitionen är ju att vi ska ha en ny rektor på plats till skolstart, säger Caroline Ålund.

I februari berättade Vimmerby Tidning att Torbjörn Sandberg, rektor på skolorna i Södra Vi, Djursdala och Brännebro, valt att säga upp sig och lämnar sin tjänst den sista april. Grundskolan står alltså utan två rektorer men grundskolechefen tror inte att rekryteringen kommer att bli överdrivet svår.

– Vad gäller tjänsten till Södra Vi, Djursdala och Brännebro har vi ett antal rektorer från andra kommuner som sökt, men vi har också lärare som sökt och absolut skulle kunna ta sig an manteln efter en rektorsutbildning. Jag tycker att det har varit gott söktryck på den tjänsten och hoppas att det ska bli lika bra den här gången, när vi tar oss an AL-skolan, säger Caroline Ålund.

När kan den tjänsten vara tillsatt?

– Vi påbörjar intervjuer i veckan och jag tror att den kan vara det 2-3 veckor framåt, om jag är optimistisk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!