Kommunen räddas av flyttade semestrar

Kommunens åtgärd för att lösa bristen på sommarvikarier inom omsorgen fick större gensvar än man trott och nu ser det nyss så bekymmersamma läget något bättre ut.

"Jag hade inte trott att det skulle bli så stort gensvar", säger bemanningschefen Robert Lindström om att 40 medarbetare visat sig vara villiga att flytta sina semestrar mot ersättning.

"Jag hade inte trott att det skulle bli så stort gensvar", säger bemanningschefen Robert Lindström om att 40 medarbetare visat sig vara villiga att flytta sina semestrar mot ersättning.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-06-20 12:00

Kommunen har haft stora svårigheter när det gäller att rekrytera medarbetare till semesterperioderna och av kommunstyrelsens senaste protokoll framgår att bemanningsläget aldrig tidigare varit så ansträngt. För drygt två månader sedan saknades mellan 25 och 27 medarbetare men nu berättar Robert Lindström, verksamhetschef för bemanningsenheten, att läget trots allt ljusnat.

– Här och nu har vi totalt fem veckor i hela organisationen som vi försöker rekrytera vikarier till. Sedan kan vi ju få in sjukskrivningar, avhopp eller nya ärenden som gör att det går åt mer personal, men förutsättningarna ser lika bra ut nu som de gjort tidigare år, säger han.

Precis som förra året erbjöd kommunen inför sommaren tillsvidareanställda att senarelägga semestrarna mot ersättning om 6000 kronor per flyttad vecka. Robert Lindström beskriver det som lyckad åtgärd som hjälpt till att rädda situationen. 

– Jag hade inte trott att det skulle bli så stort gensvar. Totalt är det ungefär 40 medarbetare som tillsammans har ställt sig villiga att förskjuta sammanlagt 85 semesterveckor. Utav dem har vi använt 74 veckor, säger han.

I nuläget har ingen medarbetare inom verksamheterna behövt flytta sin semester mot sin vilja. 

– Det är ganska unikt även om man jämfört med år då det sett bättre ut. Sen kan det naturligtvis komma att ändras och hur sommaren blev kan vi egentligen svara på först i augusti, säger Robert Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!