Tanken är att Åbro Bryggeri ska bli självförsörjande på el tack vare den stora solcellsparken som byggs. Den kommer bli 100 000 kvadratmeter stor (14 fotbollsplaner).
Den ursprungliga planen var att den skulle driftsättas under senare delen av 2022 men nu beräknar de att allt bör vara klart i slutet av januari eller i början på februari nästa år istället.
– Dels handlar det om tillståndsprövningar och dels om försenade leveranser. Kablar är lite av en bristvara efter pandemin men vi räknar med att de kommer snart, säger Henrik Dunge VD på Åbro.
Han menar att tillståndsprövningarna är i slutskedet. Själva solcellerna kom däremot tidigare under året. De var på plats vid bryggeriet strax före sommaren.
Åbro samarbetar med Vimmerby Energi och Miljö (Vemab). I dagsläget arbetar Vemab med att ansluta solcellsparken till deras elnät.
– Vi håller på att gräva fram och dra fram kablar och vi väntar på några leveranser till ställverken, säger nätchefen Per Svensson.
När de kommer bli klara vet han inte men han tänker att det kommer ske inom kort.
Henrik Dunge berättar att solcellsparken förväntas generera så pass mycket energi så att överskott kommer kunna överföras till Vemab, något som kan förbättra elförhållandena för Vimmerbybor.
– Då kan Vimmerbybor ta del av lite pilsner-el.
Vad kommer detta innebära för Åbro på sikt?
– Först och främst att vi kan säkra vår elförsörjning och lagra överskott i vätgas. Längre fram är planen att göra om vår lastbilsflotta till vätgasbilar.
En annan viktig del i denna satsningen är att det kommer säkra arbetstillfällen över en längre tid. Som det ser ut nu kommer solcellsparken vara i drift i mellan 25 till 30 år.
Henrik Dunge har tidigare berättat att denna satsning inte kommer innebära nya arbetstillfällen. Att säkra arbetstillfällen innebär att med en tryggad drift är också arbetstillfällena enligt honom.
Åbro har investerat 40 miljoner i solcellsparken, en satsning som han såg som nödvändig för att industrin ska hålla ur flera aspekter, bland annat ekonomiskt. Henrik Dunge säger att elberoende företag riskerar att bli lidande av de rådande elpriserna och elpolitiken som förs i Sverige.
Enligt Henrik Dunge har responsen på denna investering bara varit positiv.
– Ja, både bland anställda och allmänheten.