Biografen summerar första tiden: "Trögstartat"

Besökssiffrorna har fortfarande inte riktigt återhämtat sig efter pandemin men trots det kämpar biografen på. Nu hoppas man att en planerad framtida investering ska locka fler till biosalongerna.

Biografen i Vimmerby har två salonger, Grand med 126 platser och Terrassen med 60.

Biografen i Vimmerby har två salonger, Grand med 126 platser och Terrassen med 60.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-12-21 06:00

Det har nu gått fyra månader sedan Vimmerby bio slog upp dörrarna i ny regi av Lagan Biografer AB, med Tina Karlsson och Mikael Bengtsson i spetsen. Sedan dess har paret satsat hårt för att vända trenden för biografen, som länge var hotad med nedläggning. När man nu summerar den första tiden visar siffrorna att det går hyfsat, men att det helt klart finns mer att önska.

– Det rullar på rätt skapligt, tycker jag, men jag hade nog hoppats att filmen Avatar skulle leverera lite mer i Vimmerby nu, men det kanske kommer, säger Tina Karlsson till Vimmerby Tidning.

Något trögstartat alltså, och det gäller inte bara för visningarna av Avatar utanför biografen i sin helhet. Tina Karlsson är trots det relativt nöjd med besökssiffran och kommer också med en förklaring till dem. 

– Jag känner att vi kanske inte riktigt lärt känna vår publik och målgrupp i Vimmerby än. Vi har haft 3 700 besök sedan vi öppnade, det är helt okej och ungefär vad vi räknade med men sen ser man också på hela branschen att vi inte återhämta oss efter pandemin. Då är det kanske svårt att prestera på topp, säger hon.

undefined
15 000 per år, så många biobesökare hoppas Tina Karlsson att man ska nå upp till på sikt. "Man ser på hela branschen att vi inte återhämta oss efter pandemin", säger hon.

För att man ska gå runt krävs omkring 15 000 besökare per år och Tina Karlsson hoppas och tror att framtida investeringar och satsningar kan hjälpa till att locka fler besökare till salongerna. Man vill bland annat byta stolar, men ljudet är prio ett.

– Vi måste göra lite ändringar bakom bioduken. Akustiken i salongen är märkligt på grund av att det är en tegelvägg där, så det blir ett lite större projekt än vi hoppades på från början, men krävs det för att få riktigt bra ljud så måste vi göra det, säger Tina Karlsson.

undefined
"Jag känner att vi kanske inte riktigt lärt känna vår publik och målgrupp i Vimmerby än", säger Tina Karlsson på Lagan biografer AB, som tog över Vimmerby bio i augusti.

För renoveringen har man sökt och beviljats pengar från Svenska filminstitutet, som ska täcka tre fjärdedelar av den beräknade kostnaden på 400 000 kronor.

– Det hänger lite, skulle jag säga, på vad som händer med den här lågkonjunkturen vi har nu. Stannar det av helt så lär vi inte ha råd med vår del av investeringen, inte just nu i alla fall. Det avgör när i tiden vi kan förväntas göra detta men vi hoppas kunna sätta igång under våren nästa år, säger Tina Karlsson.

Höstlovet var en bra tid för biografen. Då satsade man hårt på barnfamiljerna och under jullovet kommer man att göra likadant. 

– Vi har bara lagt program fram till årsskiftet, men det är fullt, säger Tina Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!