Bion stänger omedelbart – kan vara slut för alltid

Biografen i Vimmerby stänger omedelbart. Inga fler filmer visas. Vad som händer på sikt är oklart, men ägaren Fredrik Wenström har svårt att se att bion kan öppna igen.

Den anrika bion i Vimmerby stänger med omedelbar verkan. "Det känns oerhört tungt och tråkigt, men det går helt enkelt inte längre" säger Fredrik Wenström, ägare till biografen.

Den anrika bion i Vimmerby stänger med omedelbar verkan. "Det känns oerhört tungt och tråkigt, men det går helt enkelt inte längre" säger Fredrik Wenström, ägare till biografen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-04-18 10:45

– Just nu ser jag inget annat än att biografen läggs ner. Kan vi inte spela in så det går ihop sig vet jag inte vad man kan göra. Det känns oerhört tungt och tråkigt för Vimmerby som stad, säger Frederik Wenström till Vimmerby Tidning.

Beslutet att inte visa några fler filmer är taget och Fredrik Wenström ringer runt till de som hade bokat biljetter till annandagen.

– Vi stänger nu. Det fanns ett fåtal bokningar över påsk, de ringer vi till och meddelar att det inte blir någon film, säger han.

undefined
Samarbetet mellan Håkan Enock och Fredrik Wenström inleddes i slutet av förra året. "Vi har visat film som aldrig förr, ändå når vi inte i närheten av de nivår vi behöver" säger Fredrik Wenström.

Biografen var stängd i ett och ett halvt år efter att första pandeminvågen sköljt in över Sverige och Vimmerby. Strax före jul i fjol blev det nypremiär sen bioentusiasten Håkan Enock tog över driften i ett samarbete med ägaren Fredrik Wenström.

Förhoppningarna var stora, men det visade sig vara mer kärvt än väntat att locka tillbaka publiken till salongerna.

– Vi har visat film som aldrig förr, ändå kommer vi inte i närheten av vad vi behöver för att unna fortsätta. Det har faktiskt aldrig varit så illa som nu. Det går helt enkelt inte, säger Fredrik Wenström.

undefined
Biografen i Vimmerby har två salonger, Grand med 126 platser och Terrassen med 60. Nu är risken stor att Vimmerby blir utan biograf för gott.

Därmed står Vimmerby nu helt utan biograf och risken är stor att det så förblir.

– Jag vet inte alls vad som händer på lång sikt, har inte en aning faktiskt. Men det går inte att driva bio på kommersiell grund,  så risken är stor att vi stänger för gott. Vad som i så fall händer med biograflokalen vet jag heller inte. Det känns bara tungt. 

Karta: Biografen i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!